Hlavní obsah

Ve Velkých Pavlovicích roste rozhledna ve tvaru keře vinné révy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Pavlovice

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku právě vrcholí výstavba 17 metrů vysoké rozhledny, která se svým vzhledem podobá asi nejtypičtější rostlině pro tento kraj - vinné révě. Zpřístupněna bude již 8. května a nabídne pohled na mikroregion Modré hory. Je to oblast s největším počtem pěstovaných modrých hroznů na jižní Moravě.

Foto: ČTK

Rozhledna nabídne pohled na mikroregion Modré Hory, vinařskou oblast s největším počtem pěstovaných modrých hroznů v republice.

Článek

U rozhledny neschází provozní budova s prodejnou suvenýrů a vinným sklípkem, v němž budou moci turisté ochutnat tamní vína. Zařízení stojí na jedné z vinařských cyklistických stezek. Oznámil to velkopavlovický starosta Radek Procházka. Projekt přijde na asi čtyři milióny korun.

Podobu rozhledny vybrala radnice z osmi architektonických návrhů. Věž, která dnes získala ochoz, je vyrobena z oceli a dřeva. Přesto má moderní vzhled a je zcela netypická. "To byl náš záměr. Chtěli jsme něco jedinečného," uvedl starosta.

Rozhledna se stane jedním z center regionu Modré hory. Je to poetický název pro krajinu, v níž hory chybí. Je to oblast plná vinic, v nichž vinaři pěstují vyhlášené modré odrůdy révy.

Z věže budou vidět Karpaty i Lednicko-valtický areál. Návštěvníci uvidí rozhlednu v nedalekých Bořeticích a vyhlídkové místo ve Velkých Bílovicích. Dohlédnou patrně až na Vídeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám