Hlavní obsah

Největší obrazy v přírodě, které se brzy rozplynou

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské obrazy a plastiky, které překvapí svým rozsahem a nadchnou rozličnými tvary sestavuje v přírodě australský umělec Andrew Rogers. Během deseti let sestavil svá největší umělecká díla v krajině 12 zemí na pěti kontinentech.

Článek

Mezi největší umělecká zážitky na světě patří díla od Andrewa Rogerse v New Yorku, který připravil výstavu svého projektu s názvem Rytmy života. Obrazy stavěl deset let v krajině dvanácti zemí na pěti kontinentech. Pomáhalo mu při tom údajně až 5000 lidí.

"Jestliže má být něco v krajině, máte povinnost nevnášet do místa žádný jiný prvek. Když uvažujete v dlouhodobém horizontu, vše se musí v krajině rozplynout a ne tam zanechat jizvu, " popisoval své umění Rogers. Obrazy pochází z Chile, Srí Lanky, Číny, Indie, Turecka, Spojených států, Nepálu, Izrael, Bolívie, Slovenska a Islandu.

"Základní věc, kterou jsem se za deset let práce s lidmi naučil, je to, že lidé jsou všude stejní. Všichni mají snahu, schopnosti, problémem je, že někteří nemají možnosti. Pro nás je život otázkou volby, pro jiné otázkou šance," dodal Rogers.

Umění Land Art

Land Art znamená v překladu umění země. Soustředí se na různé zásahy v přírodě nebo na práci s neobvyklým materiálem v přírodě. Jedná se o směr akčního umění. Land-artisté tvořili svá díla od konce šedesátých let. Cílem je aktualizovat vztah člověka k přírodě a krajině prostřednictvím přímých zásahů do přírody či krajiny, nebo aranžováním modelových aktivit člověka v přírodě či krajině.

Land-artisté pracují se zeminou, hlínou, pískem, kamením, slámou, senem, se suchými větvemi, listím nebo s vodou v různých podobách - led, sníh, déšť. Někteří z nich přinášejí do přírody i jiné prvky (lana, stuhy, plátna).

Reklama

Výběr článků

Načítám