Hlavní obsah

Češi dali loni poprvé přednost dovolené v zahraničí, letos to nejspíš nezopakují

Právo, Novinky, Bohuslav Borovička, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi minulý rok prvně strávili více dovolených v zahraničí, jednalo se o 50,3 procenta ze čtyř a vícedenních zájezdů. Zahraniční dovolené zaznamenaly meziroční nárůst o 11 procent, oproti tomu tuzemské vzrostly jen o dvě procenta. Navíc Češi minulý rok poprvé v historii utratili za jednu zahraniční dovolenou více než 15 tisíc korun. Podle některých cestovních kanceláří ovšem letošní sezóna tak dobrá nebude.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Češi vloni utratili za jednu zahraniční dovolenou v průměru 15600 korun na osobu včetně nákladů na místě pobytu.

Článek

Z 9,9 miliónu dovolených delších než čtyři dny bylo 4,99 miliónu v zahraničí a 4,91 miliónu v tuzemsku. Důvody proč Češi raději minulý rok jezdili do zahraničí jsou zřejmé, zvyšující se průměrné příjmy a loňský silný kurz české koruny.

Nejvíce zahraničních dovolených strávili loni Češi v Chorvatsku, následuje Slovensko, Itálie, Řecko, Tunisko, Rakousko, Španělsko, Egypt, Francie, Bulharsko a Turecko, které je poslední zemí, která se přehoupla přes celkový počet 100 tisíc českých turistů za rok. 

Loňská dovolená v průměru za 10 100 Kč na člověka

Češi vloni utratili za jednu zahraniční dovolenou v průměru 15 600 korun na osobu včetně nákladů na místě pobytu, a poprvé v historii tak překročili magickou hranici 15 tisíc korun. Jedná se meziroční nárůst o deset procent.

Za jednu tuzemskou dovolenou vloni Češi utratili v průměru 4500 korun na osobu včetně nákladů na místě pobytu, což znamená meziroční nárůst o 16 procent. Průměrná zahraniční i tuzemská dovolená vychází na 10 100 korun na osobu, tedy meziroční nárůst o 14,5 procenta.

Letošní sezóna tak úspěšná nebude

Rok 2009 tolik úspěšný nebude. "Letos z důvodu ekonomické krize a oslabení kurzu koruny neočekáváme, že by došlo k tak velkému nárůstu počtu dovolených a výše útrat jako v loňském roce," řekl Tomio Okamura viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle některých cestovních kanceláří by letošní sezóna mohla být dokonce nejhorší za uplynulých dvacet let. Není vyloučeno, že zájem o dovolenou v zahraničí bude letos opravdu nižší. Když ale cestovky naříkají nad katastrofální sezónou, mluví o sobě, ne o vaší dovolené.

Kvůli nestálému kurzu koruny to sice zpočátku vypadalo, že cestovky budou dramaticky zdražovat, prognóza se ale nepotvrdila. Právě naopak. Ve skutečnosti však mnohé z cestovních kanceláří prodloužily slevy za včasný nákup, některé ještě přidaly děti zdarma a dokonce i kapesné jejich rodičům. Objevilo se i "šrotovné". Kdo si koupí zájezd, dostane tisíc korun. Cestovky, které skutečně zdražily, ze slepé uličky tiše vycouvaly.

Češi se letní dovolené ani v krizi nevzdají

Vliv krize na letní dovolenou Čechů je těžké odhadnout. Například výsledky průzkumu ACK ČR, který probíhal od konce ledna do poloviny března roku 2009 ukázaly, že i v době krize je pro Čechy jedna větší dovolená jasnou prioritou. Pouze osm procent dotazovaných uvedlo, že se letos na dovolenou nechystá, neboť má obavy z krize nebo je již krizí postiženo a v současné době si dovolenou nemůže dovolit. V této skupině jsou především osoby nad 50 let věku a také rodiny.

Celých 92 procent dotázaných se na dovolenou chystá, a to i přesto, že o krizi vědí a v některých případech její dopady také osobně pociťují. Třetina z nich hodlá navíc za dovolenou utratit více než v minulém roce. Všichni se shodují, že jednou za rok je delší odpočinek potřebný a délku této hlavní dovolené respondenti plánují na více než osm dní.

Anketa mezi čtenáři Novinek ale ukázala, že to s cestováním Čechů do zahraničí letos nebude slavné. Z celkového počtu 14 294 hlasujících valná většina - celých 57 procent uvedlo, že letos nikam nepojede. Pouhých šestnáct procent hlasujících už má dovolenou zajištěnou. Hodně respondentů, téměř čtvrtina teprve čeká na výhodnější nabídku Last minute. 

Reklama

Související témata:

Související články

Cesty k moři Čechům od března podraží

Oslabování koruny vůči euru a dolaru přiměje cestovní kanceláře ke zdražení zájezdů. Například CK Fischer již oznámila, že ceny v březnu zvýší až o pětinu....

Češi se ani v době krize dovolené nevzdají

I když na Česko stále citelněji doléhají důsledky finanční krize, většina obyvatel se nehodlá vzdát některých nadstandardních požitků. Skoro žádný Čech si...

Výběr článků

Načítám