Hlavní obsah

Ve Versailles vystavují bohatě zdobené královské kostýmy

– Versailles (Paříž)

Ve Versailleském paláci v Paříži je k vidění výstava oděvů i všech možných doplňků z dob slavných vladařů a králů, která dostala název „Dvorní vznešenost a královské obřady“. Korunovace, svatby, dvorní ceremonie a další zvláštní a výjimečné příležitosti dávaly možnost k tomu, aby se vladaři prezentovali i ve slavnostních kostýmech.

Ve Francii jsou k vidění královské kostýmy Video: ČTK

 
Článek

„Od dob vlády Ludvíka XIV. zaznamenáváme touhu po tom, aby se král objevil v jakési uniformě či kostýmu, který naprosto oslní. Stalo se i pravidlem, aby panovník ukázal, že je nad ostatními a že je někým mimořádným, skvělým a nejodvážnějším.“

Francouzská móda se ve světě šířila rychle

Francouzský styl z Versaille se rychle rozšířil po celé Evropě. V módě se odrazily jak zvyky dvorních dam, tak i potřeby mužů. Expozice zahrnuje i oblečení, které měla při korunovaci švédská princezna Sophie Madeleine.

"Víme, že obleky pro ceremonie stály 1 000 až 3 000 liber. Dvorní plášť vévodkyně pak byl za 3 000 liber. Pro srovnání....průměrný příjem rodiny tkalců se dvěma dětmi byl 345 liber,“ řekla Pascale Gorguet-Ballesterosová, kurátorka výstavy.

Bylo to tedy asi osm let dřiny rodiny za cenu jedněch šatů, které byly nošeny samozřejmě většinou pouze jednou. Zkrátka králové byli vždy oslňující.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám