Hlavní obsah

Na Mezinárodní den památek čekají návštěvníky hradů a zámků výjimečné atrakce

V roce 1982 Mezinárodní rada pro památky navrhla slavit Mezinárodní den památek. O rok později se UNESCO usneslo, že se bude slavit 18. dubna. Tento den nabízí příležitost ke zviditelnění tématu kulturního dědictví pro nejširší veřejnost a zdůrazňuje potřebu úsilí k ochraně a uchování kulturního dědictví. Navíc si dnem připomínáme i zranitelnost památek neuváženými činy nebo zanedbáváním.

Článek

Již od roku 2001 také Rada navrhuje pro nadcházející rok určité téma, které by mělo být při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel zvýrazněno. Díky tomu se Mezinárodní den památek a sídel neslaví formálně a pořadatele to motivuje k inovaci souvisejících aktivit.

Pro rok 2009 bylo zvoleno společné téma "Kulturní dědictví a věda". Rada poukazuje na široké souvislosti mezi vědou a ochranou kulturního dědictví. Jedná se nejen o památky, které jsou chráněny jako doklad vědeckých výkonů i zájmů našich předků, ale také o celou škálu vědeckých metod, využívaných k výzkumům památek i k vývoji technologií pro uchování památek.

Přínos, kterým věda a technika napomáhá k ochraně, zachování a dokonce i k pochopení kulturního dědictví se rychle vyvíjí a rozšiřuje. Například použití laseru pro ošetřování povrchů a měření tvaru a formy, nedestruktivní metody zkoumání a vyšetřování; chemické látky a sloučeniny k ošetření artefaktů a konstrukcí; izotopové analýzy k stanovení příčin poškození kamene apod. Bohužel, ne všechny příspěvky jsou pozitivní, rozvoj moderních výbušnin usnadnil přeměnu Buddhů v Bamiyanu na suť a denně jsou ničeny další hmotné a nehmotné památky.

Akce pořádané při příležitosti Mezinárodního dne památek
Hrad Karlštejn mimořádně zpřístupní arkádový přístavek císařského paláce, kde proběhla komplikovaná a důmyslná oprava statiky. Každou skupinku návštěvníků navíc přivítá komorní sdružení hudebníků. Senioři nad 65 let věku budou mít 18. dubna vstup zdarma.
Na zámku Konopiště budete mít možnost v den svátku zdarma zhlédnout zcela novou výstavu "Od Sarajeva k Velké válce" věnovanou výročí 95 let od atentátu v roce 1914. Zájemci o toto téma a o osudy rodiny d’Este mohou navíc 23. dubna přijít na přednášku Dr. Jiřího Chramosty.
Hrad Křivoklát se bude věnovat obojživelníkům. Odborníci ze Správy CHKO Křivoklátsko vám předvedou život těchto významných a chráněných živočichů naší přírody. Poznáte, jak se zkoumají i jak se krmí čolkové, co je potřeba k odchytu a jak se vůbec rozmnožují.
Ti, kteří se vydají na prohlídku kláštera Sázava, budou moci mimořádně vstoupit do opatské kaple s vzácnou sochou sv. Anny samotřetí. I dospělí přitom budou mít v den svátku snížené vstupné.
Na hradě Točníku přivítá příchozí sokolník – těšit se můžete na první letošní ukázky sokolnictví, přeletů ptáků, setkání na ruce i na sokolnické zasvěcení
Pro širokou veřejnost bude dne 18. 4. 2006 zdarma zpřístupněna II. prohlídková trasa na zámku a hradě Český Krumlov. Prohlídky budou vedeny s průvodcem v předem určených časech, zveřejněných v pokladně
Na zámku Dačice bude možno zdarma navštívit zajímavý prostor zámeckého areálu – sklepení pod hospodářským křídlem, které je jinak veřejnosti nepřístupné.
Zdarma bude zpřístupněna zámecká věž na zámku Hluboká v době od 9:00 do 16:00 hod. (v případě deštivého a větrného počasí bude vstup na věž z bezpečnostních důvodů uzavřen).
Hrad a zámek Frýdlant nabídne od 10:00 do 15:00 hodin "Audienci u vévody Albrechta z Valdštejna" (slavnostní přijetí návštěvníků hradu a zámku věhlasným vojevůdcem)
Zámek Ratibořice zpřístupní Panský hospodářský dvůr  Otevřeno: 10-16 hod. Prohlídka každou celou hodinu. Vstup z parkoviště.
Zámek Náměšť nad Oslavou zpřístupní Lapidárium v prostoře zvané Luteránka.
K Dolu Michal v Ostravě pojede historický trolejbus.
Návštěvníkům se otevře na dva dny jinak uzavřený zámek Červené Poříčí (Klatovsko)
Zpřístupněn bude Dolní hřbitov ve Žďáru nad Sázavou a na zámku v Telči kaple Všech svatých
O dalších akcích u příležitosti Mezinárodního dne památek se dozvíte na stránkách Národního památkového ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám