Hlavní obsah

Chorvatsko kvůli krizi láká i znepřátelené srbské turisty

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko

V mírových dobách bývalé Jugoslávie bylo chorvatské pobřeží pro Srby nejoblíbenější dovolenkovou destinací, válka však přetrhala přátelské vztahy. Nyní se ale Srbové do Chorvatska vrací, protože je nejbližší a cenově nejdostupnější. Ekonomická krize zapříčinila celkový úbytek turistů, a proto Chorvati musí vzít zavděk znepřátelenými sousedy.

Foto: Libor Hajský , ČTK

Chorvatsko je pro Srby stále nejdostupnější a nejlevnější destinací.

Článek

Chorvatská asociace hotelů a restaurací totiž předpověděla pro letošní rok pokles počtu zahraničních turistů do Chorvatska až o patnáct procent, proto se Chorvati rozhodli zvýšit propagaci Chorvatska i v nenáviděném Srbsku. Zdá se tedy, že ekonomická krize boří nenávist mezi těmito národy. 

Během války na Balkáně (1991-1995) bylo na obou stranách konfliktu zabito více než deset tisíc Chorvatů a Srbů.

V minulém roce navštívilo Chorvatsko přibližně devadesát tisíc srbských turistů a Chorvati doufají, že sousední Srbové letos také pomůžou překlenout krizové období, jelikož Chorvatsko je zcela závislé na příjmech z cestovního ruchu.

11,3 miliónu zahraničních turistů v roce 2009 navštívilo Chorvatsko
z toho Němců 1,55 miliónu
Italů 1,17 miliónu
Slovinců 1,04 miliónu
Rakušanů 814 tisíc
Čechů 629 tisíc

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám