Hlavní obsah

Chorvatský Jadran má nejčistší vodu z celého Středozemního moře

Novinky, kaz
Chorvatsko

Každý, kdo plánuje letošní dovolenou u moře v Chorvatsku, se může dopředu informovat, na jakých místech je voda nejčistší. Nejnovější průzkum chorvatského Ministerstva ochrany životního prostřední ukázal, že nejméně znečištěné moře v Chorvatsku je právě Jadran.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Chorvatsko je nejpoplárnější destinací českých turistů.

Článek

Turisté směřující k Jadranu si mohou ještě před promyšlením plánované cesty na internetových stránkách ověřit kvalitu vody na konkrétním místě.

Mapa jadranského pobřeží s uvedením čistoty moře na plážích je na chorvatských stránkách.

Na mapce se rozeznávají čtyři kategorie čistoty vody

  • moře vysoké kvality (modrá barva)
  • moře vhodné ke koupání (zelená)
  • mírně znečistěné moře (žlutá)
  • silně znečištěné moře (červená)

Měření čistoty moře provedlo chorvatské Ministerstvo ochrany životního prostřední na 890 plážích; z toho na 287 plážích bylo za sledované období vyhodnoceno moře vysoké kvality, na 592 plážích moře vhodné ke koupání, na jedenácti plážích mírně znečištěné moře a ani na jedné pláži nebylo vyhodnoceno silně znečistěné moře.

Podle Tomia Okamury, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, bylo loni odebráno 9220 vzorků mořské vody a 99,1 procent z nich splňovalo přísná kritéria požadavků kladených na kvalitu mořské vody ke koupání u letovisek podél celého chorvatského přímoří.

Chorvatsko v roce 2008 navštívilo 629 tisíc českých turistů, a stalo se tak nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám