Hlavní obsah

V exotickém Hong Kongu se střetává východ se západem

Novinky, Petr Jiskra

Po dvanáctihodinovém letu z Česka do Hong Kongu je první co vás doslova praští do nosu vysoká vlhkost a teplota okolo 30 stupňů Celsia. Hong Kong je místo, kde se doslova střetává východ se západem. Po vzoru ze západu procházíte výškovými budovami rozličných tvarů mezi nimiž nacházíte prvky východní kultury od malých chrámů až po klasická asijská občerstvení.

Článek

Mezi nejvlhčí měsíce v roce patří červenec a srpen. Při průměrném dešti nepomohou deštník a pláštěnka. Ulice jsou zaplavené vodou a život jakoby se z nich vytratil. Možná i díky těmto častým dešťům je celé město relativně čisté. 

Po vzoru západu

Vliv ekonomicky vlivných zemí ze západu je zde naprosto zřetelný. Luxusní butik v centru střídá další obchod s oblečením a restaurace se liší jen svou nabídkou různých typů nudlí. Soudě podle počtu, nemají tato zařízení o zákazníky nouzi a daří se jim dobře.

Stejně, jako zde můžete ochutnat zaručeně pravou italskou pizzu, můžete i zažít kousek amerického snu. Po vzoru Ameriky, Japonska a Francie i zde mají malý ostrůvek amerického kapitalismu. Disneyland v Hong Kongu možná nepatří mezi ty největší, ale rozhodně se těší velkému zájmu a tak si každý může vychutnat ohňostroj nad pravým pohádkovým hradem, nebo se svést vlakem, který má okna ve tvaru hlavy myšáka Mickeyho.

:. Wetland park

FOTO: Pro Novinky Petr Jiskra

Hong Kong má co nabídnout i co se týče přírody. V severní části regionu se nachází asi přírodně nejcennější zajímavost celého Hong Kongu, přírodní bažiny a močály. Rozlehlé a na pohled i opuštěné. Bohužel i zde jsou na obzoru patrné výškové budovy a tak celkové panorama připomíná spíš obestavěný kus přírody.

Od doubledeckeru po rychlovlak

Díky své rozloze a zalidnění by se Hong Kong neobešel bez perfektní hromadné dopravy. Když ne podzemní dráhou, tak vlaky se dá bez problémů během tří hodin přejet celý region od severu na jih. Vše je perfektně synchronizované a ochotné asistentky vám do megafonu na konci eskalátorů připomenou, abyste byli opatrní.

:. Doubledecker v ulicích Hong Kongu

FOTO: Pro Novinky Petr Jiskra

I zde je patrný vliv anglické kolonizace. Hong Kong disponuje největší flotilou dvoupatrových tramvají na světě. Pokud prší, není doporučeno sedět v horním patře. To se však nedá říct o perfektně klimatizovaných, dvoupatrových autobusech podobných těm ze staré Anglie.

Pořídit si auto není takový problém, ale finančně nákladné je parkování a pojištění. Proto auto vlastní jen malé procento obyvatel.

Třikrát v první desítce

Perličkou Hong Kongu je jistě panorama. Ne nadarmo má Hong Kong hned tři zástupce v první desítce výškových budov.

:. Hongkongská světelná show

Každý den v osm hodin večer se Hong Kong promění v magické město. Okolo 50 mrakodrapů spustí svou světelnou šou, která za doprovodu muziky trvá celých 15 minut.  Mrakodrapy mění barvy a lasery osvětlují mraky.

Nudle a rýže

Stravovací návyky jsou poněkud odlišné od těch našich. Maso koupíte běžně na ulici, kde ho místní řezníci prodávají přímo z háků a nikoho netrápí, že teplota se blíží k 40 stupňům Celsia a lidé stále nakupují. Při první návštěvě tržiště asi budete trochu zaskočeni, když uvidíte prodávat mezi drůbeží v kleci i žáby. Nejen Francouzi, ale i místní považují žáby za pochoutku a rádi si na nich pochutnají s rýží.

I přesto, že Hong Kong nemá dost prostoru na pěstování vlastní zeleniny a ovoce, je jejich nabídka více než široká. Vše díky importu z okolních zemí, především z levné Číny.

:. Asijská kuchyně

FOTO: Pro Novinky Petr Jiskra

Stravování v Asii má své kouzlo. Nikdy nevíte, jak přesně bude vypadat vaše jídlo i když třeba název na jídelním lístku doprovází fotka. A v tom tkví celé kouzlo, objevovat nové chutě a způsoby přípravy. Provozy, které by zaručeně neprošly hygienickými normami Evropské Unie, většinou dělají ty nejlepší nudle nebo smaženou rýži.

Čaj o páté

Čaj o páté tu má možná trochu jiný význam. Obyvatelé Hong Kongu pijí čaj kdykoli a kdekoli. K misce své oblíbené rýže s šhanghajskými knedlíčky (které nemají s těmi našimi nic společného) nebo jednoduše studený z automatu. I zde je ovšem patrný vliv západu. Všudypřítomná bistra s kávou a bary rozhodně neznějí prázdnotou. Zkuste se třeba projít v pátek večer po Lan Kwai Fong a budete si spíš připadat jako v jiném světě.

:. Po dobrém jídle sladký zákusek.

FOTO: Pro Novinky Petr Jiskra

Ulice Lan Kwai Fong je Čechy přirovnávána ke Stodolní a místními k nejlepšímu místu na párty. Bistra jsou doplněna tea houses, kde kromě čajů nabízí i pochutiny a čerstvé ovoce. Asiaté jsou opravdu hrdí na svůj čaj a vůbec není těžké spatřit místní vychutnávající si svůj šálek přímo na ulici.

Rady na cestu

Pro krátkodobou návštěvu Hong Kongu stačí turistické vízum a z hygienického hlediska se není také čeho bát. Perfektně vybavené hotely jsou zde samozřejmostí a skleničku vašeho oblíbeného francouzského vína si můžete vychutnat stejně tak jako ve Francii.  Největší dilema nastane s koupí letenky. Studenti mohou využít mezinárodní studentské organizace AIESEC, která mimo jiné zprostředkovává pracovní zahraniční stáže právě v Hong Kongu. 

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Světelná show v nočním Hong Kongu

Hong Kong patří mezi pozoruhodná města, ale to co vás dostane jako první je jeho panorama. „Downtown“ se skládá z jedné výškové budovy vedle druhé. Vypadá to,...

Výběr článků

Načítám