Hlavní obsah

V chropyňském zámku se prý skrývá král Ječmínek

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známou pověst o králi Ječmínkovi zná snad každé dítě školou povinné. Po stopách tohoto dávného příběhu, který proslavil zejména Alois Jirásek ve Starých pověstech českých, se vydejte do městečka Chropyně nedaleko Kroměříže.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Chropyni.

Článek

Právě v Chropyni žil podle pověsti bohatý a udatný rytíř. Poddaní ho milovali pro jeho spravedlnost a skromnost. Když byl ale povýšen na moravského markraběte, začal se měnit k horšímu: liboval si v nákladných a okázalých radovánkách a nedbal výhrad manželky, která se mu snažila hýření rozmluvit.

Jednoho dne mu zase vytýkala, že kvůli získání dalších peněz na své radovánky uvalil na poddané další daně. Rozčílenému manželovi došla trpělivost a – v té době již těhotnou – ji nechal vyhnat ze zámku. Žena se před rozzlobeným mužem skryla v poli, kde porodila chlapce. Lidé ji našli, vzali k sobě domů a na památku toho, že se chlapec narodil v ječmeni, ho pojmenovali Ječmínek.

Rytíř sice později prohlédl, že chyboval, a nechal ženu se synkem hledat, ale jako by se po nich slehla zem. Nakonec samým žalem ukončil život skokem do zámecké studny. A mezi lidmi se začalo povídat, že král Ječmínek se jednoho dne vrátí. Až prý bude jeho vlast ohrožena, zemi vysvobodí.

Budou se zde konat Hanácké slavnosti

Říká se také, že Ječmínek přebývá přímo v chropyňském zámku, v jednom ze sálů, který je po něm pojmenován. Stojí v něm starý masívní kulatý stůl a v něm prý se Ječmínek ukrývá. Stůl je pro něj stále prostřen. Když na něj kdokoliv z návštěvníků zaklepe, a je to dobrý člověk, Ječmínek se mu údajně ozve.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Zámek v Chropyni

:.Zámek v Chropyni

FOTO: Martina Žáčková, Právo

Zámek v Chropyni skrývá i jiné zajímavosti. Stojí na místě středověké tvrze, kterou nahradil zřejmě na počátku 17. století. V několika místnostech přibližuje dějiny Chropyně od pravěku, historii místního zemědělství, rybníkářství i lidové kultury. Připomíná také osobnost chropyňského rodáka, výtvarníka Emila Filly.

Zámek spravuje Muzeum Kroměřížska. Otevřený pro návštěvníky je od dubna do září denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V zámeckém areálu se každý lichý rok na konci května konají oblíbené Hanácké slavnosti, další ročník tedy připadá právě na letošek.

Koupaliště láká na vodní atrakce

Jestli vám zbude v Chropyni ještě čas, určitě se zajděte podívat k nedalekému Zámeckému rybníku, který je domovem vzácných rostlin a živočichů. Již osm desítek let je národní přírodní rezervací.

Atrakcí, kterou určitě ocení děti, je místní koupaliště. V uplynulých dvou letech prošlo generální rekonstrukcí a změnilo se v moderní zábavní areál. Kromě hlavního bazénu s vyhřívanou vodou je zde brouzdaliště pro batolata a různé vodní atrakce – tobogán, lezecká stěna, divoká řeka, masážní lavice, skluzavky a vodní hřiby. Otevřeno je v období od června do září.

Reklama

Související témata:

Související články

Národní dům od Kotěry je perlou Prostějova

Hanácký Jeruzalém – tak se přezdívá městu Prostějov. Přijet do Prostějova znamená totéž jako přijet takřka do srdce Hané. Město s padesáti tisíci obyvateli...

Výběr článků

Načítám