Hlavní obsah

Kraslice z 335 křepelčích vajíček a další velikonoční rekordy

Novinky, Kateřina Severová

K Velikonocům nepatří jen tradiční malovaná vajíčka a pomlázka, ale také rekordní výtvory s velikonoční tématikou. Česká databanka rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov jich podle slov prezidenta Miroslava Marka registruje desítky. Například Kraslice z 335 křepelčích vajíček nebo kolekci 310 odrátovaných kraslic od 153 autorů.

Článek

Jsou jich řádově desítky. U nás na stezce Procházka Českou knihou rekordů můžete obdivovat třeba největší kolekci 310 odrátovaných kraslic od 153 autorů. V pelhřimovském Muzeu rekordů je k vidění obří kraslice z 335 křepelčích vajíček nebo největší kraslice ze dřeva, kterou Antonín Hájek vyzdobil ornamentem zhotoveným starou lidovou technikou – vyléváním horkým cínem. Vejce o průměru 54,2 cm je vysoké 103,7 cm a váží 61,5 kg.

:. Kraslice z křepelčích vajíček byla vytvořena v roce 2006 z 335 vyfouknutých křepelčích vajíček. Jana Jelínková je navlékla tak, aby vytvořila neobvyklou velikonoční kraslici, která má rozměry 75 x 63 cm. Nyní je k vidění v expozici Muzea rekordů v Pelhřimově.

FOTO: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Který patří mezi ty nej?

Zcela unikátní a nevídaná je kraslice slepená ze 4877 sirek a 9988 zápalkových hlaviček. Jedná se o zvětšeninu velikonočního vajíčka vykládaného slámou. Zhotovení tohoto neobyčejného díla, které zdobí pelhřimovskou expozici Zlaté české ručičky, stálo autora Tomáše Kordu 674 hodin čistého času práce. Za pozornost stojí i dílko Heleny Hlůžkové z Kozolup, která dokázala do skořápky vyfouknutého slepičího vajíčka vyvrtat zubní vrtačkou rekordní počet 1569 dírek tak, aby tvořily tradiční vzor.

:. Kraslice ze sirek vyrobil Tomáš Korda v roce 1976. Zvětšenina velikonočního vajíčka vykládaného slámou stála rekordmana 674 hodin práce. Vyrobené je z 4877 sirek a 9988 zápalkových hlaviček. Na snímku prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marek

FOTO: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Který měl největší úspěch u diváků?

Určitě největší mozaika velikonoční kraslice vytvořená dětmi. Sestavilo ji 940 kluků a holek pelhřimovských základních škol, přičemž tohle největší velikonoční vajíčko mělo v nejdelším místě 25 a v nejširším 11 metrů. Pět barev kraslice bylo vytvořeno různobarevnými tričky, která měly děti na sobě.

Jaký rekord utkvěl v paměti vám?

V České knize rekordů jsou zapsáni například dva rekordmani, kteří se rok co rok trumfují, kdo z nich vytvoří kratší pomlázku. Jeden z nich, Roman Magda z Černé Hory, začínal kdysi na 18 milimetrech, každým rokem se mu pomlázka víc a víc ztrácela v prstech. Když se ale dostal k 11 milimetrům, přidal se druhý z rekordmanů – Luděk Chovanec z Nivnice. V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit můžete vidět jeho pomlázku z loňska. Má neuvěřitelných šest milimetrů.

:. Vytvoření rekordu v množství kraslic pověšených na jeden strom trval čtyři hodiny. Pomocí vysokozdvižné plošiny ho bylo dosaženo 7. dubna 2007 v obci Bludov. Neuvěřitelných 30 658 vyfouknutých velikonočních vajíček shromažďovali téměř půl roku.

FOTO: Agentura Dobrý den Pelhřimov

To Romanu Magdovi nedalo spát a upletl pomlázku, která měří neskutečných pět milimetrů. Kratší už prý nejde. Největší problém je u takovéto miniaturní verze najít tak slaboučké vrbové proutky.

Naopak nejdelší, 5,83 metru dlouhá pomlázka, je spletena z osmi vrbových prutů, a upletl ji pro Muzeum rekordů a kuriozit před sedmi lety z dvouletých speciálně vypěstovaných prutů Robert Zauer z Teplic. Nespornou výhodou obří pomlázky je, že s ní lze na jedno máchnutí přetáhnout 15 dívčích zadečků najednou

:. Tuto chutnou párkovou pomlázku, dlouhou 520 cm, upletl v roce 2002 Martin Mráz z Roudnice nad Labem. Vyrobil ji z osmi kusů do sebe zapletených a teprve potom uvařených párkových nožiček.

FOTO: J. Mašek

Další kuriozity

Největší pečený beránek

Cukráři z pražské pekárny vytvořili z piškotových plátů a krémové polevy jedlou kompozici s názvem Velikonoční beránek o hmotnosti 110 kg. Rozměry díla byly 168 x 85 cm, přičemž beránek byl 134 cm dlouhý, 57 cm široký a 57,5 cm vysoký. Výkonu bylo dosaženo 6. dubna 2007 v Praze.

Nejvíc lidí hrajících na řehtačky

Největším počtem lidí s řehtačkami na jednom místě se může pyšnit Protivín na Písecku, kde mají řehtačky velkou tradici. Tuto sobotu se tam sešlo 206 řehtáčů. Překonali tak loňský rekord, kdy se v Protivíně sešlo o čtyřicet šest lidí méně. Rekordmanům k výkonu posloužili, jak nové řehtačky, tak i ty velmi staré, zděděné po prarodičích. Těch byla dokonce polovina.

Největší jarní osení

Členové Českého svazu chovatelů základní organizace Žatec 1 vytvořili před dvěma roky z naklíčeného sladovnického ječmene kruhové velikonoční osení o průměru 354 cm, k jehož ozdobení bylo použito 353 dekoračních prvků s velikonoční a jarní tematikou.

Spojení pěti obcí barevnou stuhou

Spolek Fantazáci z Jeřišna zorganizoval v dubnu roku 2007 akci „Děti dětem“, v rámci které dokázali žáci ze ZŠ Maleč a ZŠ Nová Ves vytvořit v průběhu jediného dne z 6900 metrových barevných mašlí 6 km dlouhou stuhu, kterou bylo spojeno pět obcí – Jeřišno, Čečkovice, Maleč, Víska a Nová Ves u Chotěboře.

Kraslice ze dřeva

Největší kraslici ze dřeva má na svědomí Antonín Hájek z Uherského Hradiště. Vyrobil ji v roce 2004 z javorového dřeva a ozdobil ornamentem vytvořeným pomocí staré lidové techniky, kterou je vylévání roztaveným cínem. O tom, že si obrovské dřevěné vejce zaslouží označení rekordní, svědčí nejen údaj o jeho průměru 54,2 cm a výšce 103,7 cm, ale i ta skutečnost, že jen cínu bylo spotřebováno 10 kg. Celá kraslice váží 61,5 kg a je k vidění v pelhřimovské expozici Zlaté české ručičky, kam ji rekordman dlouhodobě zapůjčil. Zdroj. Agentura Dobrý den Pelhřimo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám