Hlavní obsah

Aleš Valenta zve Elen Černou na svatební cestu každý rok

Novinky, Barbora Vaníčková

Elen Černá procestovala jako modelka velkou část světa. Dnes přizpůsobuje dovolenou především rodině. Ráda ví předem, co zajímavého konkrétní destinace nabízí. A tak ji paradoxně trochu mrzí, že jí manžel Aleš Valenta kupuje každý rok "svatební dovolenou" jako překvapení.

Článek

Jaký druh dovolené máte ráda?

Já jsem takový cestovatel, který není válecí typ. Mám ráda aktivní dovolenou. Neženu se do žádných extrémů, ale přiměřeně aktivní dovolená s poznáváním okolí je pro mě ideální. A to s malými dětmi zatím moc nejde.

Jezdíte na dovolenou ještě někdy sama nebo už jenom s rodinou?

Já bych chtěla, ale už to bohužel moc nejde. Někdy bych to opravdu potřebovala, ale protože času je strašně málo, tak si dovolenou užíváme společně a přednostně vybíráme destinace, které jsou dobré pro děti.

:.Miluje památky a ráda zná historii místa.

FOTO: Archiv Elen Černé

Takže vyrážíte ráda i na vodu nebo na výlety na kolech?

Ano, takové akce podnikáme rádi a obvykle v Čechách. Také jezdíme hodně na výlety na hrady a zámky. Děti to baví, vždy jim cestu ještě zpestříme nějakým příběhem o hledání pokladu a podobně.  

Bavili jsme se i o vodě, chtěla bych to časem zkusit. Zajímavá a lákavá mi připadá také dovolená strávená plavbou po kanálech. Moji rodiče ji absolvovali před několika lety v Anglii a byli nadšení.

:.Výběr dovolené se řídí především podle dětí. Na Rhodosu si užily.

FOTO: Archiv Elen Černé

Jezdíte i k moři?

Jezdíme si tam dobít baterky a zbavit se neduhů. Oblíbili jsme si řecké ostrovy, jsou přiměřeně vzdálené a přitom je to tam velice příjemné a hezké.

Zaujalo vás nějaké místo natolik, že byste se tam chtěla vrátit?

Já jsem byla na několika místech, která se mi velice líbila. Moje kamarádka se například před několika lety vdávala v Itálii v Sorrentu.  Šlo o opravdu nádherné romantické místo v zálivu. Samé staré budovy, hotýlky... To bych určitě doporučovala partnerům, kteří si potřebují osvěžit vztah, tam skutečně před romantikou není úniku.

A já osobně mám strašně ráda Švýcarsko, kde jsem žila. Najdete zde mnoho nádherných míst, například Ticino, Montreux, Lausanne nebo Luzern.

Trávíte dovolenou raději v přírodě nebo vás zajímají města, například evropské metropole?

Mně hrozně láká Francie. S Alešem jsme byli v Provence asi před dvěma nebo třemi lety, byl to nádherný zážitek, tam bych se vracela kdykoli. V Itálii mě zase láká Toskánsko, podobné oblasti mám hrozně ráda.

:.Elen má ráda Francii a Itálii. Saint Tropez ji nezklamalo.

FOTO: Archiv Elen Černé

Máte nějaký nesplněný cestovatelský sen? Kam byste se chtěla podívat, kdybyste si mohla vybrat cokoli?

Kde jsem nebyla, z těch míst, která mě lákají? Já jsem si asi splnila téměř vše. Jako modelka jsem procestovala svět od Japonska, přes Asii, přes Singapore až po Evropu. Ve Spojených státech jsem dva roky žila. Takže to, co jsem chtěla vidět, jsem viděla. Ale možná, že jsou nějaká krásná místa a já o nich ještě nevím. Určitě bych se chtěla podívat na Maledivy a podobné ostrovy, ale že by to byl můj sen, to se říct nedá.

A nějaká opravdová exotika?

Musím říct, že nějaká vzdálená exotika mě zase tolik neláká. Nejsem z těch "cestovatelů průzkumníků". Cizí země ráda poznávám, ale musím se přiznat, že mám z toho trošku strach. Určitě bych se chtěla podívat do Afriky, ale obávám se různých nemocí. Zajímá mě i Indie, ale zatím jsem jen u toho, že sponzoruji indickou holčičku.

Navštěvujete ráda galerie, prohlížíte architekturu města?

Určitě, to mám moc ráda. Proto také, když někam jedu, ráda vím, kam jedu, a něco si o tom místě předem prostuduji. Nejsem takový ten fanatik, co by se honil od památky k památce, ale ráda znám souvislosti a historii. S tím mám problém, když Aleš vybírá dovolenou jako překvapení.

:.Náhradní svatební cesta v Římě

FOTO: Archiv Elen Černé

Podnikáme spolu totiž takové pravidelné cesty, já jim říkám svatební cesty, protože naši vlastní jsme nestihli. Každý rok v období kolem svatby jedeme někam sami a Aleš vybírá destinaci jako překvapení pro mě.

Tady vznikají trošku třecí plochy, protože já bych to ráda věděla dopředu, abych si o tom místě něco zjistila. Protože jenom pak mi návštěva připadá svým způsobem plnohodnotná. Vím, kam jít, znám souvislosti a historii místa. Takový borec zase nejsem, abych  měla všechno v hlavě. A jenom to vytáhla, když dorazím do cizího města.

Jaký druh destinací manžel vybírá?

Nevím, jaký klíč používá, ale zatím se vždy trefil. Provance, Monaco, Kréta, nebo třeba Řím,  který je nádherný. A tam jsme právě prošli galerie, výstavy a všechna známá historická místa. To je úplně něco jiného, než když o tom člověk jenom čte.

:.Jedna ze svatebních cest vedla do Monaca.

FOTO: Archiv Elen Černé

Vozíte si s sebou ráda nějakou tématickou knížku?

Jezdíme asi na tři dny a já nechci pročíst dovolenou, takže si na cestu kupujeme jen průvodce. Knížku si spíš přečtu týden před odjezdem, abych si potom konkrétní místa mohla přiřadit k jednotlivým událostem.

Viděla jsem samozřejmě na Svatopetrském náměstí chodit lidi s románem Da Vinciho kód. Neustále listovali a posunovali se podle popisků, což byla opravdu roztomilá situace. Tak k těm patřím také, ráda si všechno nejdřív nastuduji a pak se pohybuji s knížkou v ruce.

Jaké místo byste čtenářům doporučila jako tip na skvělou dovolenou?

On je obrovský rozdíl v tom, jestli cestujete s dětmi nebo sami. A taky k čemu člověk inklinuje, jestli má rád hotely a pohodlí nebo jestli je spíš dobrodruh.

Samozřejmě bych všem doporučila manželův Acrobat Park ve Štítech. Není to daleko a okolo je nádherná příroda, skoro samé lesy. Nejenže si dospělí můžou skočit na lyžích, zahrát beach volejbal nebo petanque, ale užijí si i děti, které se vyřádí na trampolínách zapuštěných do země. Já odtud naše děti vůbec nemohu dostat. Od května do září zde trávíme pravidelně víkendy.

V jakém ročním období na dovolenou jezdíte?

Hlavně o prázdninách, kdy je pracovně volnější období. Aleš i já pracujeme v rádiu. Já moderuji ranní vysílání v Českém rozhlase Regina, to sice frčí pořád, ale přes léto není zdaleka tolik akcí okolo.

:.Ačkoli je Aleš Valenta držitelem zlaté medaile ze zimních olympijských her, zimu moc rád nemá. Lyžovat jezdí spíš kvůli dětem.

FOTO: Michaela Feuereislová

A co zimní dovolená, když máte za manžela vítěze zimní olympiády?

Já mám zvláštního vítěze zimní olympiády, protože on nemá rád zimu. Lyžování paradoxně skutečně moc nedáme. Kvůli dětem jezdíme každý rok na několik dnů, letos i loni jsme byli na Mísečkách. A letos jsem se z toho dokonce vyvlíkla, protože jsem měla ve škole zkoušky, tak jel Aleš s dětmi na tři dny sám. A tím si to odškrtneme a čekáme na jaro.

Ideální dovolená manželů Valentových: Svatební cesta v Římě
:.Svatební fotografie novomanželů ValentovýchFOTO: ČTKAleš Valenta překvapuje manželku každý rok výletem, kterým jí nahrazuje neuskutečněnou svatební cestu. A těžko by vybral romantičtější místo na dovolenou, než je Řím. Elen, která na dovolené ráda objevuje historické a kulturní souvislosti, byla městem nadšena: „Prošli jsme galerie, výstavy a všechna známá historická místa. To je úplně něco jiného, než když o tom člověk jenom čte. Vřele doporučuji Piazza della Rotunda, kde stojí fontána od Giacoma della Porta. Nádherný je renesanční park ze 17. století ve Villa Borghese, v němž si můžete odpočinout mezi fontánami a ve stínu kaštanů nebo navštívit galerii a muzeum.“  Pro návštěvu Říma je ideální jaro a podzim, kdy můžete poznávat památky, aniž byste chytili úpal nebo naopak trávili většinu času u ohřívacích lamp na zahrádkách před restauracemi. Ačkoli i to může mít něco do sebe. V jarním období ale dozajista oceníte příjemné teploty, které přímo přejí procházkám po městě, v němž najdete překvapení dějin na každém rohu. „V Římě jsme samozřejmě navštívili ty nejznámější památky jako je nejlépe dochovaná stavba antiky Pantheon, Fontana di Trevi, kde se odehrála ta slavná scéna s Anitou Ekbergovou ve filmu La dolce vita a nebo Španělské schody, na nichž můžete vidět známé módní přehlídky Žena pod hvězdami,“ vzpomíná Elen Černá na místa, jež jí nejvíce zaujala.

Zažijte romantickou svatební cestu manželů Valentových

Manželé samozřejmě neminuli ani proslulé Koloseum a nejstarší část města Forum Romanum. „Tady teprve člověk pochopí dávnou velikost Říma,“ vysvětluje Elen Černá a doporučuje výlet do italské metropole především milovníkům historie.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Forum Romanum je koncentrovaná historie Říma.

:.Forum Romanum je koncentrovaná historie Říma.

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

Řím skutečně není nikterak nedosažitelnou destinací. Nejrozumnější je vydat se do města letecky. V současné chvíli jsou většinou ty nejvýhodnější letenky na jaro vyprodané, ale stále je pořídíte do tří tisíc. Můžete si tedy připlatit a nebo, pokud dovolenou rádi plánujete dopředu, už teď zamluvit letenky na konec léta. Zaplatíte přibližně 1500 Kč za zpáteční cestu včetně všech poplatků.

Milujete-li jízdu autem, zvládnete vzdálenost 930 kilometrů z Prahy rovněž celkem bez potíží. Ubytovat se můžete v některém z mnoha hotelů, kde se ceny pohybují společně s ročním obdobím. Velice záleží i na čtvrti, kde chcete bydlet, řádově byste ale měli počítat s tisícovkou na osobu a noc. S tím, že při troše snahy vždy seženete i něco levnějšího.

To nejlepší z umění

Podle Elen Černé byste určitě neměli zapomenout navštívit vedle památek i některé galerie: „My jsme stihli dvě výstavy. Da Vinciho a muzeum na Kapitolském náměstí. Podívat jsme se byli i ve Vatikánu.“ Zdejší Vatikánská muzea nemohou nechat milovníky umění v klidu, prohlídkové trasy zde měří celkem sedm kilometrů.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Do Andělského hradu vede tajná chodba z Vatikánu.

:.Do Andělského hradu vede tajná chodba z Vatikánu.

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

Na takové množství uměleckých děl byste potřebovali roky a celé roky by vám nestačili ani na nejproslulejší z místností – Sixtinskou kapli, kterou vyzdobil Michelangelo dokonale propracovaným stropem a obrovskou freskou Posledního soudu.

Ve Vatikánu nesmíte minout ani Baziliku svatého Petra a cestou zpátky do centra Andělský hrad. „Je toho opravdu hodně, rozhodně bych se do Říma ráda vrátila,“ říká Elen a nám nezbývá, než jí věřit a následovat. Šťastnou cestu.

Elen Černá doporučuje Řím

Ať už se rozhodnete strávit v Římě dovolenou plnou romantiky, nebo chcete poznat především historii města, neměli byste minout následující top sedmičku:

1. Koloseum

Největší amfiteátr, který byl v Římské říši postaven dokázal pojmout až 50 000 sedících diváků. Stavba vznikla v prvním století n. l. a sloužila jako jeviště soubojů gladiátorů, poprav i hraných scén z dějin říše.

Foto: Právo

Aréna Kolosea

Aréna Kolosea

FOTO: Právo

2. Forum Romanum

Areál dnes tvoří už jen úlomky ze slavných dějin Římské říše. Ale i torza antických sloupů a pozůstatky budov dokáží roznítit v návštěvnících fantazii. Po Via Sacra se můžete dnes procházet stejně jako Julius Caesar před dvěma tisíciletími.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Forum Romanum

:.Forum Romanum

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

3. Pantheon

Nejzachovalejší antický chrám byl původně zasvěcen všem bohům. Je proslulý obrovskou kopulí, jejíž středový otvor má průměr 9 metrů. V chrámu je pohřbeno několik významných osobností, mezi nimi i malíř Rafael Santi.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Pantheon

Pantheon

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

4. Vatikán

Tvrdit že Bazilika svatého Petra je nejvýznamnějším křesťanským stánkem vůbec asi nebude přehnané. Papežský stát nabízí ještě mnohem víc. Krom jiného zde můžete obdivovat kostýmy členů Švýcarské gardy, které navrhl sám Michelangelo.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Chrám svatého Petra

Bazilika svatého Petra

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

• 

5. Sixtinská kaple

Součástí Vatikánských muzeí  je i Sixtinská kaple, kterou freskami vyzdobil Michelangelo. Místnosti vévodí Poslední soud, který byl v období snahy o umravnění církve i veřejnosti přioděn Michelangelovými žáky. Na stropě můžete obdivovat stvoření světa, člověka, první hřích a další biblické výjevy.

Sibyla Delfská, freska ze Sixtinské kaple

FOTO: Repro z knihy Michelangelo

6. Andělský hrad

Tajnou chodbou, která vede do Vatikánu, unikali papeži do bezpečí Andělského hradu.  Stavba původně sloužila jako monumentální hrobka císaře Hadriána. Církev ji využívala jako mučírnu a vězení. Archanděl Michael na vrcholu symbolizuje konec morové epidemie.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Andělský hrad

:.Andělský hrad

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

7. Fontána di Trevi

Tuto římskou fontánu proslavil především film Sladký život. Mramorové barokní fontáně vévodí socha boha Oceana stojícího na mušli tažené mořskými koňmi. Nezapomeňte do ní hodit drobné, jestli se chcete do Říma ještě vrátit.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Fontána Di Trevi v Římě

:.Fontána di Trevi

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám