Hlavní obsah

Mezi skrytá kouzla Bruselu patří i bleší trh

Novinky, Marek Damm

Brusel - co o něm vlastně víme? Je to hlavní město Belgie, na jeho okraji se od roku 1958 nachází proslulé Atomium, v historickém středu zase čurající chlapeček, známý Manneken Pis, a samozřejmě krásné centrální náměstí Grand Place. Jenže to zdaleka není všechno.

Článek

Brusel má i své skryté kouzlo, které musíte postupně objevovat sami. Žádné tuzemské cestovní kanceláře vám totiž nenabídnou, abyste se alespoň na půl dne vydali na neopakovatelný bruselský bleší trh.

A nemusíte kvůli němu kráčet kdovíjak daleko, najdete ho sotva patnáct minut pěšky od hlavního nádraží. Tvoří ho dvě souběžné ulice zakončené půvabným malým náměstím Place du Jeu de Balle. V okolních ulicích a uličkách je spousta vetešnictví, nejroztodivnějších krámků se starožitnostmi i půvabně zvláštních specializovaných obchůdků - třeba s roztodivnými africkými maskami dovezenými odkudsi z dálky, od šamanů z rovníkových džunglí a buší.

Vetešnický ráj

V těchto vetešnických obchodech, častokrát několikapatrových, najdete opravdu úplně všechno: třeba velké olejomalby za deset eur od neznámých umělců, roztomilé porcelánové figurky z doby pozdního rokoka, židle přesně takové, jaké měla vaše prababička v kuchyni, vycpanou hlavu kance, nepřeberné množství starých telefonních aparátů z let dvacátých a třicátých…

V bruselských vetešnictvích najdete i cenné starožitnosti a všechny za babku.

FOTO: Marek Damm

V jednom poměrně velkém a dobře „zásobeném“ vetešnictví na rue Blaes mají dokonce něco naprosto nevídaného. Většinu první, vstupní místnosti zabírá - kolotoč! Opravdový kolotoč, s jakým se tátové a dědové mohli kdysi dávno setkávat na poutích. Je skvostně restaurovaný. Podle slov majitele obchodu Thierryho Arnaulda byl vyrobený snad ně -kdy kolem roku 1910.

„Ano, vím to dobře, je neprodejný, naprosto neprodejný,“ směje se Thierry, ale jedním dechem hned dodává: „Tušíš ale, jaká je to fantastická reklamní atrakce pro můj byznys? Půlka obyvatel Bruselu sem vodí své návštěvy se slovy: Hele, ukážu ti něco fakt extra, starej kolotoč v jednom vetešnictví! A jdou ke mně do krámu a tady pak vždycky někdo z nich něco koupí.“

Chcete-li poznat srdce Bruselu, jeho skutečnou tvář, zajděte si tam na blešák. A tohle úřednické město vám najednou bude připadat přívětivé, příjemné, vstřícné.

:. Restaurace Chez Léon a šéf kuchyně Paul Vanlancker

FOTO: Marek Damm

Léonovy mňamky

Je-li blešák bruselským srdcem, pak restaurace Chez Léon je určitě jeho žaludkem. Chez Léon okouzluje místní i turisty výborně připravenými mušlemi a hranolky (mimochodem - hranolky jsou belgický „vynález“) už více než sto patnáct let!

Na rue des Bouchers, doslova jen pár kroků od Velkého náměstí - Grand Place, ji roku 1893 otevřel a začal provozovat Léon Vanlancker, zakladatel proslulého kuchařsko-restauratérského rodu, jehož mužští příslušníci vedou a spravují tuto nesmírně populární restauraci dodnes.

A že to dělají opravdu skvěle, se přesvědčí každý, kdo si sem chce zajít na oběd kolem jedné nebo na večeři mezi sedmou a devátou. Najít volný stolek bez předchozí rezervace bývá krajně komplikované. Inu, když někde dobře vaří - rozkřikne se to rychlostí blesku.

:. Bleší trh pod širým nebem

FOTO: Marek Damm

Kuchařům přímo u kuchyňských sporáků velí další z „klanu“ Vanlanckerů, a sice Paul Vanlancker, jemuž tady nikdo neřekne jinak než „Monsieur Paul“. Na jídelním lístku najdete čtrnáct receptů na přípravu mušlí.

K tomu kuchaři ještě bravurně ovládají dalších 120 tradičních belgických jídel, mezi nimiž je chuťově bezkonkurenční třeba králík na třešňové omáčce nebo kuře tety Pauliny. Kdo má rád ryby, nesmí v jídelním lístku U Léona minout grilované filé z lososa.

Dětské menu zdarma

Na tom, že restaurace Chez Léon čili U Léona je obrovsky populární v hlavním belgickém městě, má lví zásluhu i fakt, že na každé židli či lavici je připevněná zlatá cedulka se jménem celebrity, která sem někdy zavítala.

Takže můžete třeba sedět na místě, kde večeřel slavný písničkář Jacques Brel, kde popíjel víno a pochutnával si na mušlích známý francouzský herec Claude Rich, kde si po dobrém obědě načrtával na kus papíru své další šansony Georges Brassens.

:. Přímo uvnitř jednoho z vetešnických krámků na rue Blaes objevíte i půvabný starodávný dětský kolotoč.

FOTO: Marek Damm

Hodovala tu slavná francouzská filmová hvězda Catherine Deneuveová, na belgických specialitách si zde pochutnávali i americký prezident Jimmy Carter a německý kancléř Helmut Kohl.

Podle seznamu známých osobností by se mohlo zdát, že jde o nejluxusnější restauraci světa s pěkně drahými cenami.

Opak je pravdou - ceny jsou zde dostatečně příznivé i pro kapsy obyčejných turistů. Navíc - U Léona zavedli něco, co je v našich českých luzích a hájích nevídané: děti do 12 let dostanou kompletní dětské menu o třech chodech zdarma! No - nedivte se potom, že je tu pořád narváno.

Víte, že…

Restaurace Chez Léon byla za celou dobu téměř 116 let existence mimo provoz jen jednou jedinkrát? Zavřeno bylo necelé dva týdny, na přelomu srpna a září 1914, když začala první světová válka.

Mušle, které vám U Léona přinesou na talíři k obědu, byly vyloveny z Atlantiku tentýž den brzy ráno? Heslo „vždy čerstvé“ tady platí na 100 %.

Bruselský bleší trh je o víkendech obohacen ještě o náhodné pouliční prodejce, kteří prodávají na Place du Jeu de Balle veteš na stolcích, plachtách, igelitech a dekách rozložených přímo na dlažbě miniaturního parčíku uprostřed náměstí.

:. Interiér restaurace Chez Léon

FOTO: Marek Damm,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám