Hlavní obsah

Středočeské hrady a zámky se letos poprvé ocitly v obležení turistů

Právo, Radek Plavecký

Velmi zostra odstartoval začátek sezóny na některých středočeských památkách. Přispělo k tomu příznivé počasí, a tak například nejznámější český hrad Karlštejn už v této sezóně vidělo více než deset tisíc návštěvníků. „Zájem je opravdu obrovský, hodně sem jezdí například skupiny z italských a v poslední době i chorvatských škol,“ potvrdil kastelán Karlštejna Jaromír Kubů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn navštívilo více než deset tisíc turistů.

Článek

Novinkami expozice na Karlštejně je například nově nainstalovaná postel s baldachýnem z 19. století, kterou návštěvníci uvidí v ložnici císařského paláce. Kdo v ní spal, se ale neví.

„Navíc jsme zavedli možnost nákupu vstupenek přes internet. Na našich stránkách si lze vstupenku koupit on-line kdykoli. Člověk pak nemusí především v sezóně stát frontu u kasy a navíc má jistotu, že se na prohlídku dostane. Tímto způsobem už jsme prodali v březnu vstupenky za téměř devět tisíc korun,“ uvedl Kubů. Kromě prohlídek budou na hradě také koncerty, mše nebo odborné přednášky.

Velikonoce na Křivoklátu

Vyšlápnout si mohou turisté také na Křivoklát, který patří k nejstarším královským hradům u nás. Jeho předchůdcem byla lovecká stanice zmíněná v Kosmově kronice už kolem roku 1109, takže letos bude i co slavit. K narozeninám dostal hrad i jeho návštěvníci nový okruh nazvaný Cesta Královskou historií.

„Asi ze 70 procent vede dosavadními prostory, ale absolutně nové je otevření úzkého gotického točitého schodiště, prostoru nad kaplí a královské chodby,“ lákal na Křivoklát jeho kastelán Luděk Frencl. Další nabídkou je propojení prvního okruhu, Královských paláců, a druhého okruhu, Velké věže, do jednoho, který se jmenuje Napříč Křivoklátem. Kromě okruhů si mohou hlavně rodiny s dětmi užít další chystané akce, jako budou Velikonoce a například 18. dubna Den se žábami.

Foto: Archiv, Právo

Hrad křivoklát

Hrad Křivoklát

FOTO: Archiv, Právo

Zámek Konopiště připravil novou výstavu nazvanou Od Sarajeva k velké válce. Ta je věnována 95. výročí atentátu na majitele konopišťského panství a následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este. Otevřena bude do 30. září.

Zámek Loučeň na Nymbursku, který se může pyšnit mnoha rozličnými i živými labyrinty v zámeckém parku, na letošní rok připravil například oslavu Velikonoc, na květen Napoleonské slavnosti, v červnu se do zámeckého amfiteátru vrátí maratón divadelních představení.

Kdo chce, bude moci nejspíš od září využít novou naučnou stezku, která propojí zámecké parky v Lysé nad Labem, Brandýse nad Labem a Benátkách nad Jizerou. Asi 60 kilometrů dlouhá trasa nazvaná Krajinou Rudolfa II. má mít 18 zastavení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám