Hlavní obsah

Aquazorbing - atrakce pro odvážné se silným žaludkem

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání, při němž si nenamočíte ani vlásek, zato se vám pořádně zatočí hlava, i tak se dá popsat aquazorbing - populární a stále ještě vzácná atrakce některých plováren a koupališť. Její podstatou je chůze po hladině v obří nafukovací kouli. A protože to není pro začátečníka nic snadného, výsledkem je často zběsilé a legrační kutálení všemi směry.

Aquazorbing nabízí i liberecký aquaparkVideo: ČTK

 
Článek

Lehce adrenalinový sport aquazorbing se zrodil před třemi lety v Asii. Odvážlivec se při něm nechá zavřít do velké nafukovací koule ze speciálního průhledného PVC o průměru dva metry, která se poté uzavře speciálním zipem a nafoukne vzduchem. Nafouknutá koule s "plavcem" uvnitř je poté vržena na hladinu. Jakým směrem se bude ubírat pak záleží jen na člověku uvnitř.

Zásoba kyslíku v kouli vystačí až na 30 minut, ale většině lidí stačí dvě minuty, po kterých jsou notně vyčerpáni. Ostřílení řidiči koule už ale dokážou uvnitř vydržet i osm minut. Po vodě lze v kouli chodit, kutálet se, i skákat. Začátečník se v ní však spíše zmítá a užívá si netradiční způsob vnímání okolí.

Chůze po vodě je umění.

FOTO: archiv centrum Babylon

Aquazorbing jako první v České republice v loňském létě ozkoušela firma Ricco na koupališti v moravském Příboře. Organizátoři si na svých stránkách libují, že netradiční sport lze provozovat za jakéhokoliv počasí a na koupaliště je možné vyrazit, i když je pod mrakem. Zájemce přitom může být i oblečený a vůbec se nenamočí. Na druhou stranu může být také zcela nahý - aquazorbing si totiž oblíbili i naturisté, kteří si v pražském Aquapalace v říjnu odbyli svou premiéru.

Aquazorbit se dá i na moři

Aquazorbing v současné době najdete také v libereckém aquaparku Babylon. Kvůli bezpečnosti zde jde vždy do vody s člověkem v kouli i jeden plavčík. Aquazorbing se nehodí pro osoby těžší než 150 kilogramů. Dva lidé s běžnou hmotností se dovnitř ale vejdou a proto, kdo se do koule bojí sám, může si vzít parťáka. Nedoporučuje se však kombinace dospělého a malého dítěte.

Chůzi v kouli po vodě si můžete vyzkoušet nejen na uzavřené plovárně, ale ve formě jednorázových akcí je možné najít aquazorbing jako atrakci u různých přehradních nádrží. Aquazorb je možné si pořídit i domů a vyrazit s ním například k moři. Zakladatelé českého aquazorbingu, kteří tuto variantu už ozkoušeli, varují jen před skalisky a nepříjemným pískem, který může proniknout dovnitř koule. Nejdůležitější je však podle nich zajistit, aby koule neodplavala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám