Hlavní obsah

Nassfeld je rájem pro freeride i snowboarding

Novinky, Pro Novinky Jan Herget a Martina Žáčková

Zacvakáváme minilyžičky, nasazujeme přilby a netrpělivě čekáme. Tři – dva – jedna - start, vyrážíme nekompromisně a střemhlav dolů po boardercrossové dráze. Ovšem bez lyží a bez snowboardu. Sedíme na odpruženém snowbiku bez brzd a řítíme se, šest závodníků, loket na loket do první zatáčky. Naštěstí vítězí rozum nad adrenalinem a většina přibržďuje.

Článek

Na špici se trošku strkáme. Následuje úzká rovinka vyšperkovaná čtyřmi skokánky a série klopených zatáček. A už jsme v cíli. Pořadí není důležité, to, co se počítá, je zážitek na celý život.

Původně jsem myslel, že v Nassfeldu strávíme tři dny lyžováním. Díky NTC,  místní lyžařské škole, tedy spíše škole netradičních sportů na sněhu, je náš pobyt výrazně pestřejší. Skialpový výlet, noční sáňkování s čelovkami, závod o nejvyšší dosaženou rychlost jsou velmi chutné chody naší ochutnávky. Hlavním lákadlem je v Nassfeldu ale samozřejmě lyžování.

FOTO: Jan Herget pro Novinky

Největší korutanský skiareál prošel v posledních letech výraznou modernizací a právem se řadí mezi deset nejlepších středisek v Rakousku. Na lyžaře čeká 110 kilometrů sjezdovek, které se rozprostírají na úctyhodných 2,8 miliónech čtverečních metrů. To je zárukou nejen lepšího lyžování, ale především větší bezpečnosti na svahu.

Třešničkou na dortu je Millenium Express, nejdelší kabinková lanovka v Alpách, která zvládá 6 km dlouhou trasu z Troepelachu na Kofelplatz Madritsche za pouhých 17 minut. Dolů z kopce se pak sjíždí 7,6 km dlouhý „Talabfahrt“ po sjezdovce Karnia.

Aby těch nej a pochval nebylo málo tak ještě musím zmínit letošní novinku Nice surpise. Každému, kdo má skipas, udělají za pouhých pět euro a během pět minut malý servis lyží přímo na svahu. V případě, že lyže máte doopravdy hodně zničené, tak si můžete objednat velký servis za 15 euro.

FOTO: Jan Herget pro Novinky

Říkáte si hezké, ale kvůli tomu se přeci nebudu trmácet o hodinu déle v autě a radši zůstanu v Salzbursku? Pak je ten pravý čas prozradit tajné kouzlo Nassfeldu. Tím je poloha na jižní straně Alp a severně od Středozemního moře. Ta v kombinaci se zvlášním mikroklimatem zaručuje 850 hodin slunečního svitu v zimě, což je přibližně o 100 hodin více než v severnějších částech Alp a současně sněhové přívaly.

Zlatým hřebem je pak lokální kuchyně. Unikátní kombinace italské, slovinské a rakouské kuchyně rozmazlí chuťové pohárky i těch nejnáročnějších gurmánů. Kdo by odolal šunce San Daniele ze sousedního Friuli či skvělému geiltálskému špeku. A co teprve speciality z těstovin, které nabízejí horské chaty a trattorie na italské straně Nassfeldu. Jídlo nezapomeňte zapít místní korutanskou pálenkou.

FOTO: Jan Herget pro Novinky

Speciálním tipem pro ty, kdo milují luxusní restaurace a mají dost peněz je večeře v nejvýše položené restauraci v Rakousku v hotelu Wulfenia vyznamené dvěma michelinskými hvězdami a třemi kuchařskými čepci Gault Milieu, pod vedením šéfkuchaře Arnolda Puchera.

Rady na cestu
Od Vídně uháníte většinu cesty po dálnici, sjedete z ní až u italské hranice za Villachem ve směru na Hermagor. Z Prahy je to 623 kilometrů, z Brna 544 kilometrů. Volným tempem s přestávkami na kávu a oběd lze cestu ujet za šest až sedm hodin.
K dispozici je 30 vleků – pět kabinových, čtyři šestisedačkové, čtyři čtyřsedačkové a sedmnáct kratších typu poma a kotva. Ze 110 kilometrů sjezdovek tvoří lehké 30 km, středně těžké 70 km a těžké 11 km. Na tématických webech mívá Nassfeld kromě vynikajících recenzí lyžařů maximální možné hodnocení pro snowboard.
Skipasy jsou nejméně dvoudenní, v hlavní sezóně stojí 74 eur, děti od 6 do 14 let platí 38 eur a junioři od 15 do 18 let a senioři nad 65 let 60 eur. Maximální sedmidenní skipas vyjde na 208 eur (junioři a senioři 167 a děti 105 eur). Při zakoupení skipasu předem přes cestovní kanceláře získáte slevu 5 %.
Ceny ubytování v údolí jsou tradičně nižší, za apartmán pro čtyři osoby na noc zaplatíte kolem 2000 až 2500 korun, za totéž ubytování na svahu kolem 4000. Za hotel v hlavní sezóně dáte od 2000 korun na osobu a den.
Vyšší cenu kompenzuje fakt, že je v ceně standardně polopenze a v každém větším hotelu i wellnes s bazénem či alespoň whirlpoolem, saunou, solnou jeskyní či fitness. V apartmánu počítejte s tím, že se zvlášť platí závěrečný úklid a spotřeba energie.
V hospůdkách u sjezdovek jsou jako obvykle vyšší vysokohorské ceny. Káva, cola nebo ledový čaj stojí kolem 2,5 eura, pivo asi o euro víc. Oběd můžete pořídit od 3,5 eura – tolik stojí třeba dostatečně sytá, hustá gulášová polévka. Miska salátu ze salátového baru vyjde na 4,5 eura a známá rakouská pochoutka – kynutá knedle plněná povidly, sypaná mákem a přelitá vanilkovou omáčkou – na šest eur.
Více informací na www.nassfeld.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouské Alpy - na sjezdovku i metrem

Rakouský Serfaus, Fiss i Ladis trůní na slunečném plató ve výšce 1 500 m nad mořem a vyvoněné hotýlky se sedlovou střechou a bílou peřinou na ní navozují zimní...

Výběr článků

Načítám