Hlavní obsah

Valdštejnská zahrada se v dubnu otevírá veřejnosti

Praha

Valdštejnská zahrada v areálu Senátu se ve středu 1. dubna otevře návštěvníkům po zimní přestávce. Zpřístupněna bude po tradičních opravách a úpravách v první dubnový den, informuje tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka. Novinkou letošní sezóny podle něj budou komentované prohlídky zahrady pro veřejnost.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Valdštejnská zahrada

Článek

Prohlídky se mají konat každou první sobotu v měsíci a každé úterý odpoledne, zájemci si ale musí účast rezervovat předem v Informačním centru Senátu. "Prohlídky budou pouze v českém jazyce a konají se za každého počasí," upozornil Kostka.

Valdštejnská zahrada je druhou největší v centru Prahy. Od roku 1634, kdy ji nechal zbudovat vojevůdce Albrecht z Valdštejna v manýristickém stylu, získala podobu v duchu romantismu a později baroka. Návštěvníci v ní mohou obdivovat soubor devíti bronzových plastik, kopií díla nizozemského sochaře Adriana de Vriese, a unikátní salu terrenu, určenou pro zahradní koncerty, která je vyzdobena freskami italského malíře Baccia del Bianca.

Valdštejnská zahrada

FOTO: Karel Zábrodský pro Novinky

Valdštejnská zahrada

FOTO: Karel Zábrodský pro Novinky

Lidé si v zahradě mohou odpočinout v blízkosti kašen či vodní nádrže, kde se prohánějí kapři, karasové, tolstolobici a dokonce i sumec. Pozoruhodná je i uměle vytvořená krápníková stěna a voliéra se dvěma páry výrů. Obdivovanými obyvateli zahrady jsou páv a jeho družky.

Kromě fauny, flóry a historických skvostů barokní zahrady čeká její návštěvníky od června do září opět kulturní léto. V tomto období se každý čtvrtek budou konat koncerty v sala terreně.

Pohled z Valdštejnské zahrady na Hradčany

FOTO: Karel Zábrodský pro Novinky

Ve Valdštensjké zahradě potkáte i pávy.

FOTO: Karel Zábrodský pro Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám