Hlavní obsah

Unikátní výprava za dinosaury

ČTK, pro Novinky Milada Zemanová

Dinosauři, prehistoričtí ještěři, kteří obývali naši planetu před milióny let, fascinují lidstvo i v současné době. Jejich život se dnešnímu člověku snaží přiblížit tzv. Dinoparky, které v České republice najdeme hned na dvou místech - v Plzni a ve Vyškově. V létě se navíc pravděpodobně otevře i dinopark v Ostravě.

Článek

Oba Dinoparky nabízí ukázky a zajímavosti ze života dinosaurů a zajisté jsou zajímavým místem pro výlet. Ve Vyškově byl komplex vybudován v roce 2006 a momentálně zde mají návštěvníci možnost spatřit celkem 35 exemplářů v životních velikostech, přičemž každý z nich je ozvučen autentickými zvuky a tři z ještěrů se dokonce pohybují.

Tyrannosaurus Rex je snad tím nejznámějším dinosaurem ze všech. Na světě bylo ovšem nalezeno pouhých 20 koster tohoto tvora.

FOTO: Pro Novinky Milada Zemanová

Součástí celého areálu, který se rozprostírá v lese na ploše tří hektarů je i 3D kino, kde je za pomocí speciálních brýlí k vidění krátký film ze života dinosaurů. Komplexem vede naučná stezka, která seznamuje turisty se základními informacemi o prehistorických ještěrech a s vývojem Země. Pro děti je k dispozici paleontologické hřiště, kde mají možnost vykopat si svou vlastní dinosauří kostru.

Pravěká borovice Wollemia Nobilis

Raritou Dinoparku je také druhohorní rostlina, pravěká borovice, Wollemia Nobilis. Tato nejstarší rostlina na světě žila na Zemi zhruba před 175 milióny let. Wollemia Nobilis byla objevena v roce 1994 a v dnešní době je známo pouze 39 exemplářů, které pocházejí z australské divočiny.

V plzeňském Dinoparku chystají pro návštěvníky nemalé novinky. "Letos máme dvě nová třímetrová mláďata chasmosaura, ta se dokážou pohybovat, zvládají až pět druhů pohybu a jsou v divoké přírodě. Máme také nový 3D film s trojrozměrnou projekcí o mláděti apatosaura. Je to takový dojemný jedenáctiminutový snímek o tom, jak se malý apatosaurus vylíhnul, hledal svůj druh, hledal svojí matku a hledal i sám sebe," popsal model Jiří Machálek ze společnosti, které Dinopark patří.

Novinkou jsou letos také dva pohyblivé modely mláďat triceratopse či dva pohybliví dospělí tyranosauři, mezi nimiž mohou lidé procházet. "Jako novinku tam máme náš nejvyšší model - je to brachiosaurus, má na výšku čtyři metry a na délku osm a také se pohybuje," doplnil Machálek.

Protoceraptos (vlevo) a Ankylosaurus (vpravo)

FOTO: Pro Novinky Milada Zemanová

Kromě nových modelů či trojrozměrného filmu se mohou návštěvníci těšit také na vyhlídku na Plzeň, kde jim bude dělat společnost brachiosaurus. "Pro děti je tam opuštěné hnízdo. Jsou v něm tři a půl vejce, to vejce má skoro dva metry. Dítě, když vleze do hnízda, se může podívat na svět očima vylíhnutého druhohorního mláděte," dodal Machálek. 

Otvírací doba:

Plzeňský Dinopark je od 1. 4. 2009 otevřen denně od 8:00 do 18:00.

Do vyškovského Dinoparku můžete v dubnu zavítat ve dnech:4., 5. ,9., 10., 11., 12., 13., 18., 19., 25., 26. V květnu pak 1., 2., 3., 8., 9., 10. a od 16. 5. je vyškovský Dinopark také otevřen denně v době od 9:00 do 18:00. Bližší informace naleznete na www.dinopark.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám