Hlavní obsah

Proslulá německá kari klobása bude mít v Berlíně své muzeum

Berlín

Své vlastní muzeum bude mít v Berlíně původní německý kulinářský vynález, currywurst. Klobása nakrájená na malé kousky a politá kari omáčkou tak definitivně potvrdí svůj kultovní status, který si v Berlíně už dávno vydobyla. Muzeum doplní interaktivní prohlídky, při kterých budou návštěvníky provázet mluvící dózy od kečupu. Na výstavě nebude chybět ani původní výbava vynálezkyně klobásy Hertay Heuwerové.

Proslulá kari klobása bude mít v Berlíně své muzeumVideo: ČTK

 
Článek

Currywurst je nejrozšířenějším druhem rychlého občerstvení v severní polovině Německa. Zvlášť velké oblibě se těší v průmyslovém Porúří, v Hamburku a v Berlíně. Němci během jediné minuty spořádají odhadem 1500 currywurstů, což znamená spotřebu 800 miliónů kusů za rok.

Německá metropole, kde se kari klobása prodává v nesčetných stáncích s občerstvením většinou jen s houskou, je údajně její kolébkou, i když to místní patrioti z ostatních regionů popírají. Za vynálezkyni currywurstu je však považována berlínská provozovatelka stánků s rychlým občerstvením Herta Heuwerová, která klobásku zalitou ostrou omáčkou, jejíž základ tvoří kečup, poprvé servírovala v roce 1949. O deset let později si vynález nechala patentovat.

Foto: ČTK

Příprava tradiční německé klobásy

Příprava tradiční německé klobásy

FOTO: ČTK

"Jsme rádi, že jsme získali fotografie a pomůcky z rychlého občerstvení Herty Heuwerové, které nám na výstavu poskytli dědicové," řekla designovaná ředitelka vznikajícího soukromého muzea Birgit Brelohová serveru Focus Online.

Po několikaletých přípravách má být muzeum věnované německému gastronomickému fenoménu otevřeno 16. srpna poblíž někdejšího hraničního přechodu mezi východním a západním Berlínem Checkpoint Charlie. O náklady, které obnášejí pět miliónů eur (přes 135 miliónů korun), se podělila dvacítka investorů.

Mluvící dózy od kečupu

Německé muzeum currywurstu bude klobásku s kari omáčkou inscenovat jako jedinečnou zážitkovou interaktivní výstavu. Mluvící dózy od kečupu zájemce provedou dějinami kultovní velkoměstské svačiny i vývojem fanouškovské obce a poučí o hlavních rysech berlínské kultury stánků s rychlým občerstvením. Na multimediálním plánu Berlína bude takových míst vyznačeno několik stovek.

Interaktivní expozice má oslovit všechny smysly návštěvníků. Součástí muzea bude i "Imbiss Lounge", jakýsi salon rychlého občerstvení, v němž budou mít zájemci možnost ochutnat currywurst snad ve všech jeho možných variantách. Do muzejní restaurace budou mít přístup i lidé, kteří nebudou mít vstupenku do muzea.

O tajemství přísad pro výrobu řízné kari omáčky

Currywurst je ovšem v Německu víc než jen jídlo. Celebrity, politici i sportovci se rádi hlásí k jeho časté konzumaci, opěvuje se v písních a ve filmech. Ty budou promítány v muzejním kinosále.

Návštěvníci muzea se rovněž dozvědí ledacos o tajemství přísad nutných pro výrobu řízné kari omáčky. Nezbytnou součástí muzea bude obchod se suvenýry, kde bude možné zakoupit například trička potištěná currywursty.

Myšlenka zřídit první currywurst muzeum na světě napadla podnikatele Martina Löwera na dovolené na Jamajce, kde navštívil obdobné muzeum věnované tamnímu národnímu pokrmu, jež se připravuje z kořenů smldince neboli jamu, rostliny, jíž přírodní národy připisují léčivé a afrodiziakální účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám