Hlavní obsah

V Moskvě představují porcelánové velikány světových dějin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Muzeum panenek a hraček v centru Moskvy představuje díla umělců ve starém ruském stylu. Všechny exponáty jsou ručně dělané. Většina porcelánových panenek pochází z dílny Oliny Ventcelové. Na historii lidstva vyvedenou v porcelánových panenkách se na moskevskou Tverskou ulici chodí dívat mnoho lidí i školní výpravy. Na prohlídku je nutné se předem objednat.

Moskevská galerie prozradí, co skrývá carevna pod sukní IIVideo: ČTK

 
Článek

"Vítejte ve světě, ve kterém ožívají dávné epochy a jejich hrdinové a hrdinky," říká průvodkyně, zatímco z reproduktorů se linou zvuky moskevské ulice 19. století, včetně podusávání kobylek a hovoru drožkářů.

Vedle Kateřiny II. se prochází, opíraje se o hůl, její neméně slavný předchůdce, car Petr Veliký, který už šatem západoevropského aristokrata dává najevo, že otevřel Rusku okno do Evropy.

Všichni pěkně vyvedeni v dobovém šatu

Za rohem postává další, tentokráte zlověstnější velikán ruských dějin, car Ivan Hrozný, který zavraždil vlastního syna. Po jednom boku má Maljutu Skuratova, krutého vojevůdce carova vojska s neodlučným kinžálem za pasem, a po druhém laskavou a mírnou carevnu Anastasii. Všichni pěkně vyvedeni v dobovém šatu, vyšívaném zlatem a zdobeném perlami a drahými kameny.

Hned vedle postává na dřevěných špalíčcích, přivázaných k nohám, benátská kurtizána; špalíčky sice krásně prodlužovaly dámské nohy, ale chodit se na nich moc nedalo. To další zobrazená postava, markýza de Pompadour, milenka francouzského krále Ludvíka XV., dosáhla stejného vylepšení svých proporcí už tím, že obouvala střevíčky na podpatcích. Benátská kráska však podle průvodkyně patří k nejúspěšnějším dílům galerie, podobně jako porcelánová slečna ztělesňující ranní rozbřesk v šatu ušitém ze starých krajek.

Foto: ČTK

Panenky

:. Všechny vystavované kousky jsou ruční práce v jediném exempláři.

FOTO: ČTK

O kousek dál malebná dámská skupinka předvádí módu 19. století, od pohodlných, samozřejmě také zlatem vyšívaných nedbalek, přes sametovou vycházkovou róbu až po obří klobouk, jehož jehlice mívaly ve zvyku se v nejnevhodnější chvíli vymršťovat a ohrožovat okolí. Proto prý takto ozdobené dámy měly vstup do tramvají zakázán.

Vedlejší sál zobrazuje okamžik, kdy největší ruský básník Alexandr Puškin ve fraku přichází na ples, kde se poprvé setkal s Natalií Gončarovovou, tehdy ještě rozechvělou debutantkou. Okamžiku, kdy se jeho nastávající stala zralou ženou, jak zachycuje další z postav v sále, se už básník smrtelně zraněný v souboji s milencem své ženy nedožil.

Egyptská faraonka a středověká dáma

Společnost jim dělá třeba egyptská faraonka, o jejímž postavení svědčí už sandály z palmového listu; ostatní Egypťané chodili bosi. Anebo středověká dáma s dlouhatánským špičatým kloboukem, který si při vstupu do rytířského sálu vyžadoval pokleknutí.

"Jsou to všechno autorské kousky, ruční práce v jediném exempláři," říká ředitel muzea Alexandr Genkin. Většinu z dvou stovek biblických, historických i literárních hrdinů vytvářela po dvě desetiletí z porcelánu a z dobových, historicky věrných kostýmů umělkyně Olina Ventcelová, která zemřela před dvěma lety. Ale v jejím díle pokračuje umělecká dílna galerie. Materiál jí nyní dodává česká firma Leander z Louček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám