Hlavní obsah

České zasněžené sjezdovky přilákaly o víkendu tisíce lidí

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Ideální podmínky pro lyžování panovaly na horách o víkendu a to hlavně v sobotu. Tisíce lidí si užily příjemný slunečný den a kvalitní sníh. Zato v neděli počasí zimním sportům nepřálo. Bylo zataženo, sněžilo, někde vlekaře potrápily i dešťové přeháňky. Lyžařská střediska o víkendu nabídla řadu zábavních akcí, návštěvníky lákala také na mimosezónní ceny permanentek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonoše byly o víkendu místem rodinné rekreace.

Článek

Rekordy předjarní návštěvnosti lámala o víkendu lyžařská střediska Krkonoš. Zájem o nejvyšší české hory v čase, kdy obvykle mnozí už odkládají lyže, dosvědčovala zaplněná parkoviště a obležené sjezdovky. „Lyžovat přijelo v sobotu do Špindlerova Mlýna přes šest tisíc lidí. Víkend byl na tuto roční dobu slušný,“ konstatoval ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. 

Stále dobré lyžařské podmínky a dostatek sněhu nabídly horské areály na Šumavě i v Krušných horách. Především mimosezónní slevy přilákaly v sobotu na Lipno asi 2500 lyžařů a snowboardistů, na Zadov přijelo více než tisíc milovníků zimních sportů, plno bylo také na Božím Daru. V neděli se na šumavské i krušnohorské sjezdovky vydalo lidí méně, bylo totiž zataženo a mrholilo. Do bílých stop vyrazili také běžkaři, nepotěšil je ale poměrně mokrý a těžký sníh. Na jihu i západě Čech se bude lyžovat až do Velikonoc.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Možnost prvního lyžování využilo v Krkonoších na tři sta lyžařů.

Lyžařské radovánky vylepšilo slunečné sobotní počasí.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Méně turistů vyrazilo v neděli kvůli nepříznivému počasí do zimních středisek Jizerských hor a Krkonoš. V sobotu na Ještědu panovalo ideální a slunečné počasí, navštívilo jej kolem tisícovky lyžařů, na Lysé Hoře si zajezdilo okolo 3000 lidí. Celkem 6000 nadšenců si užívalo metrovou sněhovou pokrývku ve Špindlerově Mlýně. Jizerskou a Krkonošskou magistrálu zaplnily tisíce běžkařů.

Také na východě Čech v neděli lidem kazil radost ze zimních sportů déšť a sněhové přeháňky. Větší počet lidí nedokázaly k návštěvě sjezdovek na Vysočině přesvědčit ani karnevaly a zlevněné jízdné. V příštím týdnu lyžaře na vrchol sjezdovek vyvezou už jen tři vleky - na Šacberk, Křemešník a na Harusuv kopec.

Na sjezdovkách v Jeseníkách leží až metr sněhu

Spíše podprůměrnou návštěvnost hlásí vlekaři v Olomouckém kraji, i když tu panují téměř ideální sněhové podmínky. Na sjezdovkách v Jeseníkách leží až metr sněhu, horská služba ale varuje, že na hřebenech hrozí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

Zato provozovatelé zimních středisek ve Zlínském kraji si návštěvnost o uplynulém víkendu pochvalují. Nečekané množství lidí lyžovalo v sobotu na Soláni na Valašsku, vynikající podmínky jsou i ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.

Dobré sněhové podmínky panovaly o víkendu ve středočeských areálech Ski Relax Monínec a Chotouň. Zájem byl hlavně v sobotu, v neděli pobyt na sjezdovkách znepříjemňovaly časté dešťové přeháňky.

Zaplněná parkoviště a obležené sjezdovky

„Obvykle se touto dobou sezóna chýlí ke konci. Slušné sněhové podmínky letos vydrží zřejmě do Velikonoc,“ podotkl ředitel TJ Spartak Rokytnice Petr Cee. Ceny skipasů srazilo i jizerskohorské středisko Ještěd a Herlíkovice u Vrchlabí.

Návštěvnost odpovídající o víkendu v Krkonoších vrcholu zimní sezóny kupodivu neznamenala přímou úměru s počtem úrazů. Záchranáři v sobotu zasahovali u šestnácti běžných lyžařských karambolů. Teplem změklý, místy rozbředlý sníh výrazně zpomalil povrch sjezdovek.

„Nejvíce úrazů bývá při tvrdých, mrazem zpevněných tratích, kdy lyžaři dosahují daleko vyšších rychlostí,“ upřesnil Pavel Jirsa z ústředí Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám