Hlavní obsah

Národní dům od Kotěry je perlou Prostějova

Právo, Jiří Růžička

Hanácký Jeruzalém – tak se přezdívá městu Prostějov. Přijet do Prostějova znamená totéž jako přijet takřka do srdce Hané. Město s padesáti tisíci obyvateli nese zmíněnou přezdívku proto, že zde v 19. století sídlila největší židovská obec na Moravě.

Článek

Znalci architektury říkají, že Prostějov je místem, kde se přirozeně vyvíjela moderní architektura od reprezentativní Kotěrovy secese a moderny dvou vil Emila Králíka až k prvorepublikovému funkcionalismu moderního průmyslového centra.

V centru města je nepřehlédnutelná budova radnice, která se svou 66 metrů vysokou věží dominuje městu od roku 1914, nicméně labužník si vychutná zastávku u jiné funkční památky, u Národního domu.

Chlouba nejen Hané

Národní dům v Prostějově, významná kulturní památka České republiky, první skutečně monumentální stavba Jana Kotěry, patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. V roce 1905 vzniklo Družstvo pro postavení spolkového domu, v jehož čele stanul František Kovářík.

Spolumajitele továrny na výrobu zemědělských strojů a politika lze označit za duši celého projektu. Finančně pak pomohli Karel Vojáček, prostějovský lékárník a starosta a jeho manželka Karla.

:. Uvnitř Národního domu můžete posedět v příjemném prostředí kavárny.

FOTO: Národní dům Prostějov

:.Renovovaný interiér restaurace Národního domu.

FOTO: Bob Pacholík

V prosinci 1905 dostal architekt Jan Kotěra zakázku na zpracování dokumentace pro Národní dům. Otevření se konalo 30. listopadu a 1. prosince 1907. Secese, moderní umělecký směr doby, se v českém kontextu teprve prosazoval, stejně jako mladý architekt z pražské UMPRUM.

František Kysela provedl malířskou výzdobu salónků a barevná sgrafita na fasádě, Jan Preisler namaloval pro vestibul dvě rozměrná plátna Sen dívky a Sen jinocha, na sochařské výzdobě se podíleli bratři Stanislav a Vojtěch Suchardovi, Karel Petr vytvořil pro restauraci působivý reliéf Tři Grácie. Všechny prostory domu zdobila secesní svítidla, jež podle Kotěrových návrhů vyrobil Franta Anýž.

Poválečné chátrání

Již celé století plní Národní dům sen generací českých vlastenců a spoluvytváří společenské i kulturní dějiny města. Výrazný zásah do jeho podoby za 2. světové války znehodnotil geniální architektonické dílo a ubral mnoho z jeho secesní působivosti.

:. Vchod kavárny

FOTO: Národní dům Prostějov

Poválečné chátrání trvalo až do roku 1956. Opravy naplánované na období čtyř let se protáhly až do roku 1969. Další období renovačních prací začalo v roce 1985. V roce 1995 vznikl Program záchrany kulturní památky Národního domu v Prostějově inovovaný koncem 90. let.

Výročí impulsem k obnově

Významným impulsem k mimořádným renovačním zásahům se stalo stoleté výročí otevření Národního domu v Prostějově. Předznamenáním proměn bylo v roce 2002 navrácení monumentálních osvětlovacích kandelábrů na balkón divadla.

:. Secesní interiér kavárny

FOTO: Národní dům Prostějov

:. Secesní interiér kavárny

FOTO: Národní dům Prostějov

V listopadu 2005 byla otevřena zrekonstruovaná secesní kavárna, která se zaskvěla především návratem původních lustrů a jejich replik. V Národním domě sídlí Městské divadlo Prostějov.

Obecně prospěšná společnost Národní dům Prostějov poskytuje širokou škálu služeb. Zrenovované prostory lákají obyvatele města i turisty. Národní dům je scénou každodenního prostějovského kulturního i společenského dění.

(S využitím podkladů Městského divadla v Prostějově)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám