Hlavní obsah

Proslulé lázně v Teplicích si oblíbili i Goethe s Beethovenem

Právo, Karel Otcovský
Teplice v Čechách

Krušné hory lákají návštěvníky v zimě i létě. Hodně k vidění je toho přímo v Teplicích v Čechách, které jsou vyhledávaným místem nejen k odpočinku a lázeňské péči, ale také k turistice. Počátky historie města jsou spojeny s lázeňskými prameny. Léčivé prameny v teplickém údolí byly známy již před přibližně dvěma tisíci lety.

Foto: Karel Otcovský, Právo

K velkému rozvoji lázeňství došlo v 16. století, o dvě století později získaly lázně evropskou proslulost.

Článek

Historické zmínky z raného středověku hovoří o osídlení oblasti slovanským obyvatelstvem a založení benediktinského kláštera sv. Jana Křtitele z podnětu královny Judity.

K velkému rozvoji lázeňství došlo v 16. století, o dvě století později získaly lázně evropskou proslulost. Do města zavítaly významné osobnosti. Na podzim roku 1712 například car Petr I., saští kurfiřti či význační vědci a filozofové jako G. W. Leibnitz.

Zlatým věkem pro Teplice bylo období klasicismu. Teplicím se přezdívalo Malá Paříž. Byly místem návštěv panovníků, například švédského krále Gustava IV., císařovny Marie Louisy, pruského krále Bedřicha Viléma III. nebo holandského krále Ludvíka, bratra Napoleona.

V roce 1812 se zde poprvé sešli Goethe a Beethoven. Beethoven tu napsal legendární dopisy „Nesmrtelné milence“. Roku 1860 se zde sešel císař František Josef I. s pruským králem Vilémem, roku 1878 se v Teplicích léčil německý císař Vilém I.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Tereza Kostková - Teplice

.: Tváří teplických lázní je herečka a moderátorka Tereza Kostková.

FOTO: Karel Otcovský, Právo

V Teplicích najdete sochy a busty věnované slavným osobnostem, jako byl například Mozart, Goethe, Beethoven, Seume, Masaryk nebo svatý Jan Nepomucký.

Ve městě se nachází mnoho historických památek

Případnou procházku městem je potřeba začít v lázeňském parku, odkud se návštěvník dostane do Lázeňské uličky. Cesta ho zavede na historické Zámecké náměstí. Kromě pravoslavného kostela je zde klasicistní zámek, ve kterém dnes sídlí regionální muzeum.

Dominantou náměstí je morový sloup Nejsvětější Trojice, vynikající dílo českého barokního sochaře M. B. Brauna, zrekonstruovaný hotel Prince se Ligne s královským apartmá.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Morový sloup v Teplicích

.: Dominantou Zámeckého náměstí v Teplicích je morový sloup Nejsvětější Trojice od M. B. Brauna.

FOTO: Karel Otcovský, Právo

Ze Zámeckého náměstí je to jen kousek do Zámecké zahrady, jež je součástí zámeckého areálu již od dob renesance. Pamětní deska upozorňuje na legendární setkání Ludwiga van Beethovena s Johannem Wolfgangem Goethem, při kterém se v roce 1812 oba umělci setkali se suitou rakouské císařovny Marie Louisy na procházce Zámeckou zahradou.

Zahrada má dva rybníky. Na velkém si můžete v létě vypůjčit lodičky. Zahrada je lemována řadou drobných staveb: Apollonovým chrámkem, Labutím domkem a Zahradním a plesovým domem.

Objevení horkých pramenů se datuje rokem 762

Pětapadesátitisícové Teplice patří mezi nejstarší lázně v Evropě. Nález horkých léčivých pramenů je datován již do roku 762. Od té doby se traduje pověst o pastýři a opařeném praseti – tak prý došlo k objevení pramenů. Tuto událost dodnes připomíná Kolostujova kašna v lázeňském parku.

Lázně léčí především nemoci pohybového ústrojí a cévních nemocí. Nabízejí kromě klasických i relaxační pobyty a ambulantní léčbu. Za poplatek si klient může vyzkoušet různé druhy procedur.

Hlavním léčebným zdrojem jsou termální prameny, vyvěrající z porfyrových vrstev. K lázeňským účelům jsou používány termální prameny Pravřídlo a Hynie. Teplota vyvěrající termální vody je 39–44 °C.

Do Teplic si zdravotní neduhy jezdí léčit ročně tisíce lidí z celého světa. Vedení společnosti, jež lázně spravuje, činí vše pro to, aby léčivý věhlas zdejších pramenů a tradice příjemných lázeňských pobytů ve městě zůstaly zachovány pro další generace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám