Hlavní obsah

OBRAZEM: Elektrárna Dukovany zve veřejnost na prohlídku

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste už navštívili všechny možné hrady i zámky a patříte spíše mezi technické typy, pak možná právě vás potěší možnost prohlídky jaderné elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jadernou elektrárnu Dukovany

Článek

Pro nadšence techniky a monstrózních socialistických staveb je ideální místo k návštěvě jaderná elektrárna v Dukovanech. Už z velké dálky jsou vidět obří chladící věže, které odvádějí teplo ze čtyř jaderných reaktorů. Každý reaktor má výkon 440 MW a každý rok dodává do sítě 13 TWh, což je asi 20 procent celorepublikové energie. Se stavbou se začalo v roce 1974 a o čtyři roky později už byla v provozu.

:. Součástí prohlídky jsou také exponáty z běžného provozu.foto: Profimedia

Pro zájemce prohlídek je zpřístupněné informační centrum, které je umístěno přímo v areálu elektrárny. Můžete si tu prohlédnout model aktivní zóny reaktoru v měřítku 1:1, model kontejneru CASTOR 440 určeného k ukládání a přepravě použitého paliva, plány a další informace o výrobě jaderné energie. Informační centrum jaderné elektrárny Dukovany ročně navštíví cca 30 tisíc návštěvníků.

:. Model z expozicefoto: Profimedia

.: Elektrárnu Dukovany ročně navštíví 30 000 návštěvníků.foto: Profimedia

Otevřeno je každý den včetně státních svátků od pondělí do neděle od 9.00 do 16.00 hod.

V období letních prázdnin je provozní doba prodloužena od 9.00 do 17.00 hodin. Informační centrum je z technických důvodů každé první pondělí v měsíci zavřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám