Hlavní obsah

Evropské hotely hlásí úbytek cizinců, zájem je o Slovensko a Lotyšsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Současná hospodářská a finanční krize začíná dopadat i na hotelnictví. Podle odhadů zveřejněných Evropským statistickým úřadem Eurostat před rokem počet nocí strávených v hotelech v Evropské unii stoupal, pak se ale začala projevovat krize a za poslední čtyři měsíce loňska klesl počet o 3,2 procenta.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Počet nocí strávených turisty v evropských hotelích klesá, nárůst naopak zaznamenaly Slovensko, Polsko a Lotyšsko.

Článek

Loni v hotelech a ubytovacích zařízeních lidé v zemích Evropské unie strávili 1,578 miliónu nocí, což je proti předcházejícímu roku pokles o půl procenta. V předchozích dvou letech přitom množství nocí naopak narůstalo - v roce 2007 o 3,4 procenta a v roce 2006 o 2,9 procenta.

Srovnání počtu ubytovaných v EU (v procentech)
rok 2008 - 1 578 000 000 nocí -0,5 %
rok 2007 +3,4 %
rok 2006 +2,9 %

Množství nocí, které lidé strávili v hotelových zařízeních, loni stouplo proti předcházejícímu roku ve čtrnácti členských zemích z 26 států EU, z nichž mají statistici dostupné údaje. Ve dvanácti naopak statistici zaznamenali meziroční pokles.

Největší zájem hlásí Slovensko, Polsko a Lotyšsko

Největší meziroční nárůst statistici hlásí pro Slovensko (7,7 %), Polsko (4,7 %) a Lotyšsko (4,6 %).

Množství nocí, které lidé strávili v hotelích, stouplo i v Česku. Loni v českých ubytovacích zařízeních lidé strávili celkem 28,1 miliónů nocí, tedy o 3,8 procenta více než v roce 2007.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám