Hlavní obsah

VIDEO: V Paříži vystavují díla starých Egypťanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V pařížském muzeu v Louvru je k vidění obrovská sbírka umění ze starověkého Egypta. Výstava je propojena s pracemi z muzea ve Velké Británii. Na jednom místě je tak zmapován život civilizací po dobu 5000 let.

Článek

"Tohle jsou brány, které smějí být otevřené nebo zavřené. Spojují dva světy a ukazují, jak byla příroda rozdílná. Svět mužů a božský svět, " vysvětluje Marc Etienne, kurátor výstavy muzea v Louvru. Pořadatelé očekávají velký zájem nejen u pařížské a francouzské veřejnost. 

Původ sbírek začíná v 16. století, kdy František I. a Ludvík XIV. koupil soukromé sbírky bankéře Jabacha a Karla I. Následně se zde hromadily cenné předměty z celého světa. Až během velké francouzské revoluce v roce 1793 bylo muzeum oficiálně otevřeno veřejnosti. 

Název muzea zřejmě pochází buď od původního loveckého zámečku, který kdysi stával na těchto místech uprostřed lesa Loupaire či Loueire. Existruje však i druhá varianta, která původ slova Louvre přisuzuje pojmu levar nebo leawer, což znamená opevněné město. 

Výstava Nebeské brány, vize světa starověkých Egypťanů probíhá od 6. března do 29. června 2009.

Otevřeno denně kromě úterý od 9 do 18 hodin, v sobotu až do 20 hodin, ve středu a pátek do 22 hodin.

Vstup navýstavu stojí 9,5 euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám