Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Sníh je mokrý, areály ale slibují dobré lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes velké oblevy, funguje stále většina lyžařských areálů. Správci ale často varují před mokrým těžkým sněhem, ve kterém se obtížně pohybuje především pěším turistům. Některé vleky na jižní Moravě a ve středních Čechách už ukončily sezónu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Lyžuje se stále ve většině středisek.

Článek

V Jeseníkách je stále slunečné počasí a až 130 centimetrů sněhu, nejvíce v okolí Pradědu. Šéf horské služby Michal Klimeš ale upozornil na to, že sníh je vlivem vyšších teplot mokrý a těžký a lyžaři by neměli přeceňovat své síly.

Také horská služba Beskydy nedoporučuje turistům pěší túry. I přes oteplení však na horách pořád leží dostatečné množství sněhu a správci areálů slibují příjemné lyžování. Sněhová pokrývka se pohybuje od 80 až po 176 centimetrů na Lysé hoře.

Mokrý těžký sníh leží i v Krušných horách. Přesto jsou sjezdovky ve všech skiareálech dobře upravené. Leží na nich nadále mezi 50 až 150 centimetry sněhu, což je záruka, že do ochlazení, které má opět přijít, kvalita tratí výrazněji neutrpí. Kromě ryzího sportování je pro lyžaře o víkendu připraven také tradiční závod. 38. ročník Karlova běhu přivede na Boží Dar množství milovníků bílé stopy, je tedy třeba počítat se zvýšeným provozem.

Rovněž většina středočeských lyžařských areálů je přes velké oteplení v posledních dnech stále v provozu. Vlek se zastavil pouze na Šibeničním vrchu u Mnichovic. Stále se lyžuje na Monínci, příbramském Padáku i v Chotouni u Prahy

Provozovatelé areálů na Šumavě lákají na mimosezónní slevy. Na svazích leží 60 až 80 centimetrů sněhu, asi půlmetrová bílá vrstva je v běžeckých stopách, například v okolí Zadova lze stále udržovat v dobré kvalitě 50 až 60 kilometrů tras. Milovníci bruslení se ale už musí se zamrzlým Lipnem rozloučit, protože led taje a není vůbec bezpečné na jezero vstupovat.

Sportovní areál Ještěd, kde platila od poloviny ledna kvůli mistrovství omezení provozu, rozjede na víkend opět všechny lanovky. "Lyžovat se zatím nebude jen na sjezdovce F 10, kde zůstaly po šampionátu ještě konstrukce a odpadky, které se musí uklidit," dodal Jakub Čeřovský z areálu. Rolby navíc připraví na víkend všech 170 kilometrů běžecké magistrály.

V Krkonoších zůstává i přes teploty nad bodem mrazu na sjezdových tratích dostatek sněhu a stále trvají dobré sněhové podmínky. Například na Horních Mísečkách je až 170 centimetrů sněhu, upraveny jsou také běžecké stopy v okolí lyžařských areálů. Podobná situace je v Orlických horách.

Na hřebenech Krkonoš leží průměrně 140 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na nejvyšších místech Orlických hor je do 80 centimetrů sněhu.

Kvůli oteplení na jižní Moravě ukončily sezonu vleky v Blansku-Hořicích a v Předklášteří u Brna. Dále se lyžuje v Olešnici na Blanensku, v Němčičkách na Břeclavsku i v Radějově u Strážnice. Kvalita sněhu se ale horší a pokud nepřijde ochlazení, s lyžováním může být i v těchto rekreačních zařízeních brzy konec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám