Hlavní obsah

Turismu se nejvíc daří ve Švýcarsku, Česko je na 26. místě

Nejlepší prostředí pro rozvoj turistiky a cestovního ruchu nabízí v Evropě Švýcarsko, Rakousko a Německo. Výsledek vyplývá z letošní zprávy o konkurenceschopnosti v cestovním ruchu, kterou zveřejnilo Světové ekonomické fórum (SEF). Česká republika obsadila v konkurenci 133 zemí 26. příčku a proti loňsku si tak polepšila o čtyři pozice. Slovensko si naopak pohoršilo a skončilo na 46. pozici.

Článek

Švýcarsko, Rakousko a Německo se v čele žebříčku drží již třetím rokem, tedy od doby, kdy začal SEF žebříček sestavovat. Do první desítky se dostaly ještě Francie, Kanada, Španělsko, Švédsko, Spojené státy, Austrálie a Singapur.

Zpráva nazvaná Travel & Tourism Competitiveness Report 2009 hodnotí nejen přírodní i kulturní památky, ale také bezpečnost, zákony vztahující se k životnímu prostředí, úroveň zdraví a hygieny, leteckou a dopravní infrastrukturu, úroveň pracovní síly a priority, které sektoru poskytuje vláda. Letos přichází v době, kdy se cestovní ruch kvůli globální ekonomické krizi a recesi potýká s poklesem poptávky.

Důležitá je kvalitní dopravní a turistická infrastruktura

Na nejvyšších příčkách studie skončily země, jejichž vlády turistický průmysl masivně podporují a mají velmi kvalitní dopravní a turistickou infrastrukturu, upozornila ekonomka SEF Jennifer Blankeová. Tyto země také pečují o své lidské i přírodní zdroje a životní prostředí, což je pro turistiku velmi důležité.

Švýcarsko má nejen velké množství kulturních a přírodních památek, ale koná se zde také množství mezinárodních výstav a veletrhů. Disponuje kvalitní pracovní silou, protože je mimo jiné domovem prestižních škol pro hotelové manažery. Země nabízí také výbornou dopravní a turistickou infrastrukturu, včetně silnic, hotelů či bankomatů, což usnadňuje a zpříjemňuje pobyt v zemi, a vysokou úroveň bezpečnosti.

Česko dopadlo lépe než Itálie a Chorvatsko

Před Českou republiku se dostaly přední západoevropské přímořské destinace, jako Kypr, Portugalsko a Řecko, ale také Norsko, Finsko, Island, Irsko či Japonsko. Naopak Česko dopadlo lépe než Itálie, Malta či Chorvatsko a Maďarsko, které se dostaly i před Slovensko. Polsko se umístilo až na 58. pozici a před něj se tak dostaly například Turecko, Bulharsko a Černá hora.

Světové ekonomické fórum je nezávislé, neformální, nadstranické a nevýdělečné seskupení předních politiků a představitelů finančních institucí. Usiluje o řešení celosvětových i regionálních problémů a prosazuje globální hospodářský a sociální pokrok cestou účinné ekonomické spolupráce.

Země s nejlepšími předpoklady pro rozvoj turistiky
Pořadí (v závorce loňské pořadí)Země
1. (1.)Švýcarsko
2. (2.)Rakousko
3. (3.)Německo
4. (10.)Francie
5. (9.)Kanada
6. (5.)Španělsko
7. (8.)Švédsko
8. (7.)Spojené státy
9. (4.)Austrálie
10. (16.)Singapur
...
26. (30.)Česká republika
...
46. (38.)Slovensko
Zdroj: Světové ekonomické fórum

Reklama

Výběr článků

Načítám