Hlavní obsah

Víza do Thajska budou až do června zadarmo

– BANGKOK

Thajská vláda bude od 5. března vydávat turistická víza zdarma. Reaguje tak na velký úbytek turistů způsobený protivládními demonstracemi, které vyvrcholily blokádou letiště v Bangkoku. Zrušení poplatků je však přechodné a potrvá jen do 4. června.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Pláž Lamai patří k nejrozlehlejším na thajském ostrově Samui.

Článek

Protivládní demonstrace a zejména ochromení leteckého spojení negativně ovlivnily cestovní ruch v Thajsku. Například mezinárodní letiště Suvarnabhumi v Bangkoku hlásí za letošní leden a únor meziroční úbytek turistů o více než 20 %.

Zrušení poplatků za víza je jedním z opatření na podporu turistiky, která thajská vláda navrhla na počátku února a jež v těcho dnech odsouhlasil thajský král. O tom, jak se dotknou českých turistů, informoval člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

"Zrušení poplatků za víza se týká občanů všech států. Úspora pro české turisty tak činí cca 700 Kč (1000 bahtů)," uvedl Okamura. V balíku vládních podpůrných opatření je podle něj dále snížení leteckých poplatků za přistání a parkování letadel na všech významných letištích v zemi, či například snížení vstupného do všech národních parků. Dalším lákadlem pro turisty je zlevňování pobytů. Už během února zlevnily tří a čtyřhvězdičkové hotely až o polovinu. Ceny by se měly udržet nízké i během měsíce března.

Nově thajská vláda v těchto dnech také vyčlenila na podporu turistického ruchu 143 mil. USD ( 4,1 mld. Kč). Thajsko spolu s Kubou a Spojenými arabskými emiráty patří k trojici nejpopulárnějších českých exotických destinací. Ročně navštíví tuto zemi 17 000 českých turistů. 

Země patří i mezi významné světové turistické destinace a je značně závislá na příjmech z cestovního ruchu. Minulý rok navštívilo Thajsko 14,8 miliónu zahraničních turistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam za exotikou? Thajsko nebo Kuba

Thajsko i Kuba jsou zhruba stejně od nás vzdálené země, oblíbené cíle těch, kteří se rozhodnou okusit dovolenou v exotice. Mnozí si kladou otázku, která z obou...

Výběr článků

Načítám