Hlavní obsah

Na hradě Karlštejně už zahájili turistickou sezónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEROUN

Hrad Karlštejn o víkendu zahájil letošní turistickou sezónu. Za sobotu a neděli si jeho první návštěvní okruh s historickými interiéry Císařského paláce a Mariánské věže prohlédlo 603 lidí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn zahájil turistickou sezónu.

Článek

Hradní kastelán Jaromír Kubů se přiznal, že nečekal tolik lidí. V sobotu bylo prohlídek 14, v neděli o pět více. Menší sobotní zájem kastelán přičetl tomu, že byl poslední únorový den."Na veřejnosti je zafixováno, že hrad je otevřen až od 1. března, lidé zřejmě dali na jistotu a přišli proto až v neděli," dodal.   

.: Prohlídky Karlštejna jsou omezeny počtem lidí, a to 15 zájemců jednou až dvakrát za hodinu.foto: Právo/Miroslav Šára

O měsíc dříve, než je obvyklé, zahajuje podle Jaromíra Kubů Karlštejn turistickou sezónu od nepaměti. "Chceme být vždycky v něčem vepředu," poznamenal kastelán. Loni například začali vyrábět videoreportáže z kulturních akcí na hradě. Jsou ke zhlédnutí na internetové stránce hradu a letos k nim určitě přibudou další. Od letošního roku si také přes internet mohou zájemci koupit vstupenky do hradu.    

Karlštejn patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. I on ale loni zaznamenal propad návštěvnosti. Prohlédlo si ho 254 tisíc lidí, což bylo o 7,6 procenta méně než v roce 2007.

První návštěvnický okruh bude otevřen denně s výjimkou pondělí až do 15. listopadu. Na začátku června k němu přibude druhý okruh s nejcennějšími hradními prostory, včetně kaple sv. Kříže. Zájemci o druhý prohlídkový okruh, který bude otevřen do 1. listopadu, si ale musí návštěvu dopředu rezervovat.

"Abychom zabránili ničení těchto obrovsky cenných prostor, k němuž v minulosti docházelo, omezili jsme prohlídky na 15 lidí jednou až dvakrát za hodinu," připomněl Kubů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám