Hlavní obsah

Víkendové sídlo Agathy Christie se otevírá veřejnosti

LONDÝN

Víkendové sídlo slavné britské autorky detektivních románů Agathy Christie o víkendu poprvé otevře své brány veřejnosti. Informovali o tom kurátoři této památky, nacházející se v jihoanglickém hrabství Devon. Christie o sídle Greenway House prohlašovala, že je to "nejkrásnější místo na světě". S rodinou sem jezdila odpočívat v letech 1938 až 1959 a v domě doposud zůstalo jeho původní zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Greenway House

Článek

Sídlo nedaleko města Dartmouth bylo již v roce 2000 předáno do rukou britské charitativní organizace pro památkovou péči National Trust, návštěvníci ale mohli jen do lesoparku, který k nemovitosti s pozemky o rozloze 112 hektarů patří. Dům obývali dcera a zeť spisovatelky Rosalind a Anthony Hicksovi.

Po smrti manželů Hicksových v letech 2004 a 2005 převzal National Trust správu i nad budovou a jejím zařízením. Náročná renovace za 5,4 miliónu liber (174 miliónů korun), z nichž plný milión byl shromážděn ve veřejné sbírce, navrátila sídlu podobu z dob jeho největší slávy v 50. letech.

Zájemci si budou moci prohlédnout i ložnici Agathy Christie

Od soboty 28. února si tak zájemci budou moci prohlédnout vlastní ložnici Christieové s výhledem na řeku Dart, knihovnu s výstavou exemplářů její obsáhlé tvorby, jídelnu i obývací pokoj, kde královna detektivky o letních večerech předčítala svá díla rodině a přátelům, jejichž úkolem bylo uhádnout viníka.

"Přál bych si, aby návštěvníci cítili trochu onoho kouzla a významu tohoto místa, které mělo pro mne, když jsem zde se svou rodinou v 50. a 60. letech trávil tolik času," řekl vnuk spisovatelky Mathew Prichard. "Pokud se to podaří, pak náš dar bude mít smysl," dodal.

Vzhledem k dopravním omezením na cestách vedoucích k pozemku a omezeným možnostem parkování, které je zapotřebí si předem rezervovat, jsou návštěvníci vybízeni k ekologickým způsobům dopravy do Greenwaye. Využít mohou kupříkladu přívoz z Dartmouthu k přístavišti pod domem, přijet na kole či přijít pěšky, píše zpravodajský server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám