Hlavní obsah

Do znojemského podzemí se nastěhovaly postavy z pohádek a hororů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spletitá síť znojemského podzemí má nevšední okružní expozici věnovanou pohádkovým a hororovým postavám. Ta v neděli přivítala první návštěvníky. V úzkých chodbičkách podzemí mohli narazit například na figurínu bezhlavého rytíře, alchymistickou laboratoř, skřety nebo vězeňské kobky se středověkou mučírnou, řekla Marcela Knotková ze Znojemské Besedy, jež katakomby spravuje.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Ředitel Znojemské besedy Oto Mašek si prohlédl nově upravený okruh ve znojemském podzemí, v němž jsou nyní historické a pohádkové figuríny a scény - například vězeňské kobky a alchymistická dílna.

Článek

Systém chodeb a sklepů pod historickým středem města je dlouhý asi 27 kilometrů a místy má až čtyři patra. Prohlídková trasa měří zhruba kilometr. Začíná na Slepičím trhu a končí v Obrokové ulici. Mezi tradiční součásti veřejně přístupné prohlídky patří městská studna nebo ochutnávka místních vín.    

:. Poslední úpravy v alchymistické dílněfoto: ČTK/Šálek Václav

Znojemské podzemí je od loňského roku otevřeno po celý rok, dříve se jeho brány na zimu zavíraly. "Návštěvnost se pohybuje kolem 25 000 návštěvníků za rok. Nám nejvíc přeje, když není hezké počasí. Kromě autobusových zájezdů a školních výletů k nám v hlavní sezóně totiž jezdí nejvíc právě návštěvníci z Vranovské přehrady," dodala Knotková.

Podle historiků začali Znojemští budovat podzemní chodby a velké kupecké sklepy na přelomu 14. a 15. století. Při stavbě často pomáhali havíři z Jihlavy. Je pravděpodobné, že podzemí mělo svůj význam i při obraně pohraničního města. Žádné historické plány podzemní sítě chodeb se však nedochovaly.

Nově upravený prohlídkový okruh ve znojemském podzemí, v němž jsou nyní historické a pohádkové figuríny a scény, například vězeňské kobky.foto: ČTK/Šálek Václav

:. Historické a pohádkové figuríny a scény straší návštěvníky.foto: ČTK/Šálek Václav

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám