Hlavní obsah

Stavba Gröbeho vily na pražských Vinohradech byla inspirována italskou renesancí

– PRAHA
Právo, Julie Šilhánová

Havlíčkovy sady jsou oázou zeleně na rozhraní dvou pražských čtvrtí – Vinohrad a Vršovic. I v zimním počasí vybízejí tyto končiny ke klidným víkendovým procházkám. Havlíčkovy sady (známé také pod názvem Grébovka) se nacházejí v prostoru vymezeném ulicemi U Havlíčkových sadů, Rybalkova a potokem Botičem.

Článek

Do sadů vede více přístupových cest, my jsme si vybrali severní „bránu“, přístupnou z Rybalkovy ulice. Hned na začátku parku je nově zrekonstruované dětské hřiště s barevnými moderními houpačkami.

Letní sídlo s anglickým parkem

Směřujeme dál do nitra parku a k překrásné vyhlídce. Dominantou parku je vila podnikatele Moritze Gröbeho, postavená po vzoru italské renesance. Významný pražský průmyslník 19. století byl společníkem firmy Lanna a Šebek, která se mimo jiné podílela i na budování pražské železniční sítě a výstavbě tunelů.

.: Interiér Gröbovy vily je inspirován italskou renesancí.foto: www.vinobraninagrebovce .cz

Roku 1870 koupil továrník místní pozemky a nechal zbourat původní staré usedlosti (Dolní a Horní Landhausku) a na jejich místě vybudoval své letní sídlo s anglickým parkem, které obohatil mnoha romantickými prvky (pavilón, Viniční altán, umělá jeskyně).

.: Nákladná rekonstrukce čeká zdejší grottu, umělou jeskyni.foto: Julie Šilhánová

:. Vinice Grébovkafoto: Právo/Lukáš Táborský

Parkové úpravy byly od počátku realizovány s promyšlenou dispozicí v duchu celoročně přitažlivého místa s malebnými zákoutími s množstvím vzácných dřevin. I v mrazivém lednovém počasí tak byl park plný maminek s kočárky, pejskařů, starších lidí i mileneckých dvojic. Dvoupatrovou Gröbeho vilu ve stylu italské renesance projektoval Antonín Barvitius, vlastní stavbu prováděl stavitel František Havel v letech 1871–1888. Interiéry pak navrhoval Josef Schulz.

Po smrti Gröbeho vše odkoupila vinohradská obec, která mimo jiné zpřístupnila park veřejnosti pod dnes známým názvem Havlíčkovy sady. V následujících stech letech sloužila budova nejrůznějším organizacím včetně nacistické hitlerjugend a po válce pak pionýrům a československé mládeži.

V té době došlo k různým necitlivým stavebním zásahům, které se dosud napravují. Na kritickém stavu vily i okolní zahrady se podepsalo jak bombardování za 2. světové války, tak následné útoky vandalů.

.: Areál skrývá i tajemná zákoutí. foto: www.vinobraninagrebovce.cz

Celý areál se postupně probouzí zpět k životu a je mu opět navracena jeho zašlá krása a sláva. V současnosti jsou Havlíčkovy sady a objekty v nich ve správě či vlastnictví městské části Prahy 2. V roce 2001 se stala nájemcem Gröbeho vily soukromá společnost, která zahájila rozsáhlé rekonstrukční práce.

Bezprostřední okolí vily je volně přístupné veřejnosti a z terasy je krásný výhled na okolní pražské části. V blízkosti vily se nachází i další kulturně zajímavý objekt – pavilón vybudovaný v 70. letech 19. století podle projektu Josefa Schulze.

Pavilon původně sloužil také jako střelnice

Pavilon původně sloužil jako kuželníkový sál a střelnice pro obveselení návštěvníků vily a parku. V budově pavilónu, který nyní také prochází přestavbou, by měla vzniknout galerie a počítá se také s kavárnou a občerstvením. Nákladná rekonstrukce celého areálu počítá i s obnovou grotty (umělé jeskyně) s kašnou, kde byla umístěna socha Neptuna od Bohumila Schnircha.

.: V areálu a Viničním altánu se každoročně pořádají oblíbená vinobraní.foto: www.vinobraninagrebovce.cz

Pod Gröbeho vilou se nacházejí unikátní vinice sv. Kateřiny, založené prý již Karlem IV. Od roku 1997 se zde pořádá každoroční Vinohradské vinobraní. Prostory romantického Viničního altánu jsou také oblíbeným svatebním místem Pražanů.

Reklama

Související články

Zimní procházka Prahou po zákoutích Malé Strany

Víkend je vhodný k procházce známými a oblíbenými místy i těmi, která většinou lidé často míjejí a kterých si v běžném denním stereotypu ani nevšimnou. Na naší...

Výběr článků

Načítám