Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: České hory zasypal sníh, místy ho leží až 90 centimetrů

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých horách leží čerstvý prašan. Nejvíce sněhu mají na Pradědu, Božím Daru i Špičáku na Šumavě, kde naměřili 90 centimetrů sněhu. O víkendu se můžete těšit na karneval v Dalčíně na Žďársku a masopust na Lipně. Na Ještědu je kvůli přípravám na mistrovství světa stále omezený provoz.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Příznivci běžek by měli mít o víkendu upravené stopy na trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo a Skřítek - Alfrédka - Karlov.

Článek

Lyžařské podmínky ve středočeských areálech jsou podle jejich provozovatelů ideální. V některých střediscích v posledních dnech přibylo až čtvrt metru přírodního sněhu, jiné mají dostatečnou zásobu technického. V provozu jsou sjezdovky v areálu Ski Relax Monínec, na Šibeničním vrchu, Chotouni u Prahy, lyžařském svahu Padák u Příbrami i v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice.

Kolem 15 centimetrů nového sněhu mají zimní střediska v Jizerských horách a v západní části Krkonoš. Na hřebenech napadlo až 40 centimetrů. Podmínky pro lyžaře se tím výrazně zlepšily, shodují se provozovatelé sportovních areálů.

V Rokytnici mají na sjezdovkách 20 až 80 centimetrů technického a přírodního sněhu. Teploty se tam pohybují od minus šesti do minus deseti stupňů. V provozu jsou obě lanovky a všechny vleky. Otevřený je i snowpark s novými překážkami. Také v Harrachově jsou v provozu všechny vleky a lanovky. Na harrachovských sjezdovkách leží kolem 70 centimetrů sněhu, běžeckou magistrálu z Čertovy hory upravila rolba až po Voseckou boudu.

V Rokytnici mají na sjezdovkách 20 až 80 centimetrů technického a přírodního sněhu. Teploty se tam pohybují od minus šesti do minus deseti stupňů. V provozu jsou obě lanovky a všechny vleky. Otevřený je i snowpark s novými překážkami. Také v Harrachově jsou v provozu všechny vleky a lanovky. Na harrachovských sjezdovkách leží kolem 70 centimetrů sněhu, běžeckou magistrálu z Čertovy hory upravila rolba až po Voseckou boudu.

Rolby připravují na víkend všech 170 kilometrů běžecké magistrály. Projely okruh z Bedřichova na Novou Louku, přes Hřebínek do Kristiánova a okolí Prezidentské chaty. Z Jizerky pak rolby upravily Knížecí, Promenádní a Polubenskou cestu. Dostatek sněhu umožnil upravit i vzdálená a méně frekventovaná nástupní místa.

Na sjezdových tratích Krkonoš a Orlických horách leží až 90 centimetrů prachového sněhu a lyžařské areály nabízejí ideální podmínky pro lyžaře.

V lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních leží 50 až 80 centimetrů sněhu, v provozu jsou lanovky i vleky.

Dosud nejlepší podmínky za celou letošní zimu panují v lyžařských areálech v Ústeckém kraji. Za poslední dva dny připadlo i přes 20 centimetrů nového sněhu, upravené tratě jsou v areálu Telnice, Sport Centrum Bouřňák, Sport areálu Klíny a Českém Jitřetíně na Mostecku.

V Krušných horách a na Vysočině se chystá karneval

Krušné hory v uplynulých dnech doslova zasypal sníh, někde ho napadlo i přes 30 centimetrů. Sněhové podmínky přejí lyžařům na Klínovci, Bublavě, Perninku, Božím Daru i Neklidu. V sobotu se bude konat u Dámské sjezdovky na Neklidu velký karneval. A na neděli je připraven soutěž pro snowboardisty. Na Božím Daru startuje v neděli v 11 hodin dámský běh.

Na Orlickoústecku se lyžuje v areálu Ski Sněžník v Dolní Moravě, v Čenkovicách, na Přívratu, Pekláku, Bukově hoře, Suchém vrchu i na sjezdovkách u Poličky.

Na sjezdovkách Vysočiny panují po třídenním sněžení ideální podmínky. Podle správců vleků napadlo kolem dvaceti centimetrů nového sněhu, na svazích ho spolu s technickým někde leží i přes metr.

Vleky jezdí podle zájmu rekreantů, třeba nový vlek na vrch Křemešník na Pelhřimovsku pojede v pátek až do půlnoci. Skvělé podmínky panují i v Novém Jimranově, Dalčíně na Žďársku, kde bude v neděli lyžařský karneval. Více informací na www.skivysocina.cz.

Výborné sněhové podmínky nabízejí milovníkům zimních sportů Jeseníky, kde leží zhruba půl metru sněhu. Na své si v Jeseníkách přijdou i vyznavači běžek.

Příznivci běžek by měli mít o víkendu upravené stopy na trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo a Skřítek - Alfrédka - Karlov. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Sesuv lavin však hrozí jen mimo značené trasy.

Beskydy lákají na běžky, Šumava na sněžnice

Skvělé podmínky slibují milovníkům bílého sportu Pustevny v Beskydech, areál Soláň - sedlo, Ski areál Troják i Karolinka. Pro běžkaře bude na Pustevnách upraveno šest běžkařských tratí, a to například osmikilometrová Pustevny - Mariňák, o kilometr delší Pustevny - chata Mír a čtyřkilometrová Pustevny - Radhošť.

Teploty se v Beskydech pohybují pod bodem mrazu. Na svazích leží v průměru 30 až 40 centimetrů sněhu. Nejvíce ho je na Lysé hoře. Tamní stanice hlásí téměř osmdesáticentimetrovou sněhovou pokrývku.

Šumava láká na sjezdovky v okolí Železné Rudy,kde leží na sjezdovkách 60 až 90 centimetrů přírodního sněhu. Fungují všechny vleky. Velmi dobře se lyžuje také na Zadově i v Kašperských horách, kde je na sjezdovkách 45 až 50 centimetrů sněhu. Přesné a aktuální informace o stavu běžeckých stop najdou lyžaři na adrese www.bilastopa.cz.

Na Železnorudsku by jich mělo být v pátek ráno projeto 75 kilometrů. Němci dále připraví dva nové okruhy z Rittsteigu k Černému jezeru. Desetikilometrová vede bokem od Černého jezera, patnáctikilometrová mezi Hamry a Ostrým. Soukromník dále nově udržuje trasu Prenet - Můstek.

V okolí Železné Rudy jsou tři trasy pro sněžnice, jsou označené značkami na stromech. Jedna vede nad Samotami, další nad nádražím směrem na Pančíř a třetí k Čertovu jezeru.

Přibližně 15 centimetrů čerstvého sněhu připadlo ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Čerstvým prašanem jsou pokryté i běžkařské tratě. Mluvčí areálu Bohuslav Komín potvrdil, že o víkendu pojedou všechny vleky, a to kilometrová Razula, menší Galík, Horal i Lanterna. "Pro běžkaře je v současné době sjízdná a strojově upravena trasa Machůzky - Razula - Horal a další tratě v údolí," podotkl.

Lipenská bruslařská dráha je zavřená

Vydatný déšť se sněhem uzavřel bruslařskou dráhu na hladině zamrzlé Lipenské přehrady, která je největší v ČR a zřejmě i na světě. Led sice stále dosahuje tloušťky 35 centimetrů a je bezpečný, nabízí ale velmi špatné podmínky pro bruslení. Sněžení naopak udělalo radost vlekařům, kteří očekávají jeden z nejlepších víkendů v letošní sezóně.

V areálu Lipno jsou v provozu všechny lanovky a sjezdovky a v okolí střediska se mohou běžkaři těšit na 25 kilometrů upravených tras. Na svazích leží přes 60 centimetrů sněhu. V neděli navíc na Lipně oživí lidové tradice masopustní veselice.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouské Alpy - na sjezdovku i metrem

Rakouský Serfaus, Fiss i Ladis trůní na slunečném plató ve výšce 1 500 m nad mořem a vyvoněné hotýlky se sedlovou střechou a bílou peřinou na ní navozují zimní...

Výběr článků

Načítám