Hlavní obsah

Výstava lidských kůží představuje staré tetovací rituály

ZLÍN

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo výstavu o historii tetování a specifickém geografickém rozmístění i o soudobém zdobení těla. Expozice s názvem Modrá láska nabízí návštěvníků, i takové unikáty, jako jsou například potetované kůže legionářů a vězňů z počátku 20. století. Lidé však mohou zhlédnout i fotografie, současné i historické tetovací pomůcky.

Článek

Přesná datace tetování je podle autora výstavy Martina Rychlíka nemožná. Nepřímých důkazů jeho dlouhé historie je však řada, jde například o archeologické nálezy potečkovaných sošek, skalní umění v Africe. Prvním přímým dokladem je však až slavná mumie Ötziho z Alp, jež je stará 5300 let a na jejímž těle je několik skupin tetovaných čar.

"Dřívější techniky byly mnohem více bolestivé. Šlo vlastně o iniciační obřad a počítalo se s tím, že někteří jedinci onemocní nebo zemřou," řekl Rychlík.

Zdobení těla mělo přitom svůj význam. Podle něj šlo poznat například postavení člověka či jeho pohlaví, vdanou ženu, věkovou skupinu, trestané jedince nebo hrdiny. Unikátní je tetování knírů u žen Ainu z japonských ostrovů, přiblížil autor.

:. Návštěvníci si zde mohli nechat zhotovit tetování.foto: ČTK/Němec Zdeněk

Dnes má ovšem zdobení těla většinou zcela jiný význam. Podle Rychlíka lze v tomto směru pozorovat dva trendy. Jednak ten povrchní, kdy mladí lidé hledají útěk z nudy, zážitek, chtějí zvýšit svou důležitost. Na druhou stranu jsou to lidé, jimž se takzvané kérky staly cestou k poznání sebe sama, rituálem, názorem, životní stylem.

"Vím o člověku, který po obrně niterně vnímal jednu část svého těla jako slabší, a proto ji doplnil o vhodný ornament. Dnes je spokojenější, celistvější," podotkl.

Kvalita tetovacích salónů roste

V posledních letech tetování zaznamenalo v České republice velké změny. Tou nejzásadnější je podle Rychlíka nárůst kvality. Malé salony se proměnily v řadu retrospektivních studií. Mezi lidmi mizí i předsudky vůči zdobení těla. Dívají se na věci podstatnější než je neškodný obrázek na těle, míní autor.

Na druhou stranu se objevuje čím dál více extrémů, kterým Rychlík osobně nefandí. "Chápu, že tetování v obličeji může někomu dodávat něco, co mu chybí, ale spirituálně rozrytý obličej až do hloubky dvou milimetrů bych přenechal Maorům. Tam patří," dodal.

Výstava Modrá láska se koná ve spojovací chodbě muzea a potrvá do 10. května, 16. dubna se uskuteční beseda s jejím autorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám