Hlavní obsah

V Táboře začaly slavnosti piva, soutěží rekordních 67 pivovarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podevatenácté hostí Tábor pivovarníky z celé České republiky. Reprezentačních slavností piva, které patří k největším v tuzemsku, se od úterka až do pátku účastní rekordních 67 pivovarů z domova i ze zahraničí. Výčepní ve 30 stáncích v hotelu Palcát nabídnou lidem k ochutnávce přes 80 druhů piv různé barvy, síly a způsobu výroby.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Tábor

Článek

Slavnosti, které až na Plzeňský Prazdroj neignoruje prakticky žádný významný český pivovar, nemají jen laickou část. Nejvýznamnější náplní jsou odborné soutěže, při nichž sládkové a další pivovarníci v anonymních ochutnávkách hodnotí kvalitu pivních produktů. Jejich rukama letos projde na 300 soutěžních vzorků, nejvíc v historii slavností.

Pivovary, mezi nimi i pět ze Slovenska a po jednom z Polska a Belgie, se mezi sebou utkají ve 13 kategoriích. Degustátoři, což jsou většinou sládci nebo výrobní ředitelé, budou vybírat tradičně z výčepních piv, ležáků, polotmavých piv, ale i kvasnicových piv nebo speciálů. Přehlídka nabídne jak zlatavý mok známých pivovarů, tak i malých výrobců.

Česká pivní pečeť

Ti nejlepší dostanou v pátek tituly Česká pivní pečeť ve zlatém, stříbrném a bronzovém pořadí. Všichni vítězové, tedy 39 různých piv, se pak utkají i o zvláštní cenu Extra česká pivní pečeť 2009. Loni Českou pivní pečeť v hlavní kategorii světlé výčepní získal pivovar Litovel s pivem Classic.

Nebude se ale pít a hodnotit pouze pivo. Samostatnou soutěž o Zlatý český pramen mají i výrobci minerálních vod. O přízeň konzumentů se uchází pět největších výrobců ochucených i přírodních minerálních vod z Česka a dva ze Slovenska. Do soutěže přihlásili asi 35 vzorků. Na vše dohlíží nadnárodní společnost Bureau Veritas.

Čtyřdenní festival se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků. Organizátoři letos rozšířili slavnosti o další prostory, díky čemuž se na ně dostane denně 1000 lidí, zhruba o 200 víc než dosud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám