Hlavní obsah

Pošta v Milostíně začne opět razítkovat zamilovaná přání

Pošta v Milostíně na Rakovnicku začne v pondělí opět razítkovat zamilovaná přání. Až do svátku svatého Valentýna, který je 14. února, jich orazí několik tisíc. Oznámila to poštmistrová Andrea Holátková.

Článek

Milostnou poštu jako každý rok využije i ona sama, valentýnské přání pošle svému manželovi. Sídlem Valentýnské pošty se Milostín stal již poosmé.

Loni mělo příležitostné razítko podobu ambigramu, tedy nápisu, který se čte stejně z více stran, předloni motiv dívčího obličeje a srdíčka. "Letos to bude postavička svatého Valentýna, který drží v každé ruce srdíčko," prozradila Holátková.

Příležitostná razítka

Příležitostných razítek chystá Česká pošta ročně několik desítek. Jejich výjimečnost spočívá v tom, že se používají pouze několik dní a po určité době je velmi obtížné je získat.

Zvláštností mezi příležitostnými razítky jsou tři tradiční razítka, která se používají rok co rok a mění se pouze jejich motiv. Jsou to razítka Ježíškovy pošty, která úřaduje na Božím Daru, velikonoční v Kraslicích a valentýnské v Milostíně.

Milostín

Česká pošta si pobočku v Milostíně vybrala kvůli názvu, přestože patrně s láskou nesouvisí. Podle pověsti tudy ve velkém horku táhl rytíř s vojskem. Utábořil se pod stromy, a protože mu poskytly milý stín, nazval místo Milostínem. V roce 2002 se v obci s 250 obyvateli valentýnským razítkem připomínal svátek zamilovaných poprvé.

Historie svátku svatého Valentýna spadá do druhého století našeho letopočtu. Podle legendy tehdy císař Claudius II. zakázal sňatky, protože se domníval, že ženatí muži nejsou dobří válečníci. Křesťanský kněz Valentýn však císařský výnos nerespektoval a tajně dál oddával. Byl prozrazen, uvězněn a 14. února roku 270 popraven.

Jak poslat přání

Pokud chcete potěšit své blízké i vy, stačí vložit oznámkované přání do obálky a poslat na adresu: Pošta Milostín, PSČ 270 04. Razítkovat se tu bude až do svátku všech zamilovaných 14. února. Chcete-li, aby přišlo přání na čas, je ale nutné poslat ho nejpozději do 10. února.

Před svou smrtí stačil napsat milostný dopis dceři žalářníka, do níž se zamiloval. Tak údajně vzniklo první valentýnské přání.

Reklama

Související články

Pilulky lásky brzy nebudou fikcí

Mnohokrát potvrzeno: za lásku skutečně nemůže srdce, ale mozek, přesněji chemikálie, v mozku působící. Neřešitelná záhada lásky, o níž pějí básnící, je podle...

Výběr článků

Načítám