Hlavní obsah

Umělý ledovec ve Žďárských vrších si mohou vyzkoušet i amatérští horolezci

Právo, Jana Pechová
ŽĎÁRSKÉ VRCHY

Žďárské vrchy si aktivní lidé zvykli spojovat především s běžeckým lyžováním v zimě a cykloturistikou či pěší turistikou v létě. Teď přibylo lezení. Území vymezené na Vysočině městy Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě a Bystřice nad Pernštejnem však nabízí i daleko adrenalinovější aktivitu: horolezení. A ve Víru si ho můžete vyzkoušet i na ledu.

Článek

Nejvyšší uměle vytvořenou ledovou stěnu v Evropě najdete v obci Vír nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Čtyřicetimetrovou skálu nad řekou Svratkou se podařilo partě nadšenců doslova vykutat ze zarostlého svahu za tři měsíce dřiny. Další úsilí padlo na vymyšlení a technické zajištění způsobu, jak vyrobit z obnaženého kamenného obra ledovec.

Ve finále podalo pomocnou ruku i počasí a pět mrazivých dnů umožnilo oficiální zahájení provozu poslední den loňského roku. Ohromující dílo už využili k tréninku i profesionální záchranáři a jeho autoři podnikají kroky k tomu, aby se v budoucnu mohla u stěny otevřít také půjčovna potřebného náčiní. To si totiž zatím zájemci o zdolání stěny musí přivézt kompletně s sebou.

Skálu dnes pokrývá souvislá vrstva ledu o síle 5–35 centimetrů a jsou zde připraveny trasy všech možných obtížností. Otevřeno je denně od 8 do 22 hodin a každý lezec zaplatí za vstup rovnou stokorunu.

Výbavu si zájemci musí vzít s sebou

Do batohu nezapomeňte kromě maček a cepínů přibalit také vlastní lano a přilbu, bez které je vstup pod stěnu zakázán. Občas totiž upadne nějaký rampouch a ze 40 metrů už je to celkem slušná rána. Než vyrazíte, zavolejte na číslo 732 100 160 nebo napište na adrex@adrex.cz.

Zde naleznete také informace k vrcholu letošní sezóny, kterým budou závody v lezení na rychlost s názvem Adrex Ice Run 2009. Chystají se na sobotu 7. února a přihlásit se může každý, kdo si troufá zdolat co nejrychleji 30 metrů dlouhou soutěžní trasu.

S horolezeckým vybavením však v regionu uspějete i jinde. Pracovníci Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy totiž horolezecké aktivity na vyčleněných místech respektují. Očekávají však, že stejně tak budou lezci respektovat i zdejší předpisy a doporučení. A také to hlídají, takže zapomeňte na dobrodružný bivak pod skálou a rozdělaný oheň.

Na chráněné skály se lézt nesmí

Skalní útvary, které ohromují krásou většinou jen zčásti ukryty v lesních porostech, nabízejí řady lákavých věží, kterým čas a eroze vymodelovaly úchvatné tvary. Značná část z nich má ale vedle ‚trvalé adresy‘ v chráněném území také status přírodní památky a na některé skály se v zájmu ochrany biotopu lézt vůbec nesmí.

U významného počtu skal platí zákaz lezení po celé druhé čtvrtletí roku (od 1. března do 30. června). V některých případech je povoleno pouze lezení, nikoli cesty, takže nahoru i zpět se smí pouze po laně. Ke skalním útvarům, kde je lezení povoleno, se smí pouze po turistických značkách.

Lezci nesmí jakýmkoli způsobem měnit povrch skály, například sekáním stupů či vytvářením chytů, přidávat či ubírat postupové jisticí prostředky včetně fixního jištění a při výstupu používat železa a cepíny. Jakékoli náměty na potřebné opravy či výměnu musí lezci hlásit Vrcholové komisi Českého horolezeckého svazu. Ta rovněž rozhoduje o případných prvovýstupech, které musí být předem podrobně navrženy a popsány.

Podrobné informace o možnostech výstupů najdete na adrese www.zdarskevrchy.cz/horolezectvi včetně Horolezeckého průvodce s detailním popisem a náčrtkem konkrétních míst.

Horolezecké terény ve Žďárských vrších
Bílá skála - 2 km JZ od obce Křižánky - zákaz ve II.Q
Čtyři palice - 1 km S nad obcí Milovy - na vybraných vrcholech zákaz lezení
Devět skal - centrum Žďárských vrchů - lezení jen na vybraných místech
Dráteničky - 1 km Z od obce Blatiny - zákaz průstupů Krakonošovou zahrádkou
Malínská skála - 1,5 km - Z od Blatin přístupné jen Výspa, Srnčí věž, Škuner a Buldok
Milovské Perničky - 1,5 km SV od Křižánek - povoleny jen skály nad cestou
Pasecká skála - 2 km SZ - od Studnic Omšelý hřeben, Vyhlídka a Pernštejn – zákaz ve II.Q
Rozštípená skála - 2 km Z od Hamrů n. S.
Rybenské Perničky - 1,5 km Z od Pusté Rybné zákaz ve II.Q
Tisůvka - 2 km SV od Škrdlovic, 1,5 km SZ od Cikháje – zákaz ve II.Q
Vávrova skála - 1 km S od Pohledce –
Zkamenělý zámek - 2 km V od Svratky - zákaz ve II.Q
Zřícenina hradu Skály – Štarkov 1 km SZ od Nového Jimramova - zákaz ve II.Q

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám