Hlavní obsah

Odhalení obřího infoboxu zahájilo rok oslav pádu berlínské zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Novou dominantou berlínského Postupimského náměstí je velká červená schodišťová konstrukce "centrálního infoboxu" a několik panelů s fotografiemi. Otevřením informačního stanu začíná osvětová kampaň a rok oficiálních slavností k 20. výročí pádu Berlínské zdi.

Foto: Reuters

Nový infobox na Postupimském náměstí.

Článek

Počáteční umístění centrálního mobilního infoboxu právě na Postupimském náměstí není náhodné. Právě tato lokalita a jeho široké okolí se po stržení zdi proměnila k nepoznání asi nejvíc.

Do 2. světové války údajně nejživější městský dopravní uzel Evropy obklopený velkými hotely se z válečného bombardování nevzpamatoval, neboť právě tudy procházela hranice mezi západními sektory a sovětským sektorem, a tudíž od 60. let i Berlínská zeď.

Téměř holá pláň, která tu byla po desetiletí, se do konce 90. let proměnila v nejmodernější lokalitu německé metropole - s mrakodrapy, obchodními a zábavními centry, v nichž se odehrává velká část filmového festivalu Berlinale.

Rudý infobox

Od čtvrtečních 10:00 SEČ tu mohou Berlíňané i turisté navštívit novou atrakci. Rudý infobox ve tvaru obrovského schodiště skrývá uvnitř interaktivní dotykovou mapu umožňující na velkém displeji zobrazování fotogalerií starých i aktuálních záběrů míst, které prošly díky pádu zdi největší proměnou. Infobox zároveň slouží jako vyhlídková platforma, neboť jej zastřešuje schodiště a tribuna.

"Chtěla jsem vytvořit jakýsi pavilon i místo setkávání lidí, kde se lze zorientovat a získat obrazně i ve skutečnosti nový pohled na Berlín," řekla berlínská studentka architektury Katharina Bardensová, která netradiční konstrukci navrhla po vítězství v soutěži vypsané městem.

Na interaktivní mapě i na informačních panelech obklopujících infobox lze porovnávat nynější a dřívější podobu Říšského sněmu, okolí Braniborské brány nebo berlínské Nové synagogy.

Cesta po městě

Centrální infobox zůstane na Postupimském náměstí do Velikonoc. V průběhu roku se přestěhuje na další místa včetně prostranství před hlavním nádražím či Braniborskou bránou. Podobně bude po německém hlavním městě putovat jeden menší infobox konstruovaný jako jakási rozkládatelná krychle. Ta je nyní umístěna kousek od Postupimského náměstí, na náměstí Marlene Dietrichové, naproti muzikálovému divadlu Theater am Potsdamer Platz, které se vždy v únoru mění v Berlinale Palast, jenž je srdcem berlínského filmového festivalu.

Otevření informačních center je pomyslným počátkem celé řady osvětových a kulturních akcí, zejména výstav, jimiž si německá metropole v průběhu tematického roku "20 let od pádu Berlínské zdi - Berlín v proměně" připomene jeden z nejdůležitějších okamžiků svých pohnutých dějin.

Hlavní akcí bude ve dnech 7.-9. listopadu u Braniborské brány Slavnost svobody s četnými koncerty. Přímo v den 20. výročí pádu Berlínské zdi, tedy 9. listopadu, se tu uskuteční inscenace symbolického zhroucení železobetonové bariéry. Efektní dominový efekt prý spustí známí umělci a politici.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Královské pólo se hraje i na sněhu

Pólo má většina z nás spojeno s nažehlenými britskými gentlemany. Tato hra může mít ale i jinou podobu. Pólo je velice oblíbené v horských oblastech od...

Výběr článků

Načítám