Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Horská střediska hlásí kvalitní podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina horských středisek hlásí na nadcházející víkend stále dobré lyžařské podmínky. V Beskydech jsou ale sjezdovky a běžecké tratě namrzlé a horská služba varuje lyžaře před nebezpečím úrazu. V Deštném v Orlických horách zastavila horská služba lanovku kvůli silnému větru.

Foto: František Kšajt, Právo

Lyžařský areál v krušnohorské Bublavě má skvělé sněhové podmínky.

Článek

V zimních střediscích Jizerských hor leží většinou mezi 30 až 40 centimetry sněhu, na hřebenech 70 až 80 centimetrů. "Sjezdovky i běžecké trasy vymrzly, jejich povrch ale není nebezpečně tvrdý," řekl náčelník horské služby René Mašín.

Na harrachovských sjezdovkách leží okolo půl metru sněhu, běžeckou magistrálu z Čertovy hory projíždí rolba až po Voseckou boudu.   

Ještěd nabízí lyžařům nejlepší podmínky v letošní zimě. Kvůli přípravám na mistrovství světa se nejezdí Pod lany a na Černém vrchu. V provozu zůstávají Pláně, Skalka, Bucharka a dětské vleky. "Na sjezdovkách leží v průměru 40 centimetrů sněhu, teplota v noci na dnešek se pohybovala okolo minus pěti stupňů a mohli jsme vyrábět suchý prachový technický sníh," konstatoval vedoucí ještědského areálu Jakub Čeřovský.   

Svahy na tanvaldském Špičáku pokrývá 40 až 60 centimetrů sněhu a i tam sněžná děla fungují a dělají technický sníh do zásoby. Jizerská o.p.s. připraví na víkend všech 170 kilometrů běžecké magistrály.

V Krkonoších si děti a junioři zajezdí za korunu

V Krkonoších leží v hlavních střediscích na sjezdovkách 40 až 120 centimetrů sněhu, nejvíce na Medvědíně a v Peci pod Sněžkou. "Podmínky ve Špindlerově Mlýně jsou ideální. V provozu je všech pět lanovek a 11 vleků. Upraveno je i 50 kilometrů běžeckých tratí," řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. Dodal, že o pátečních pololetních prázdninách budou mít děti a junioři celodenní jízdné za korunu.    

Výborné podmínky nabízejí i ostatní střediska. Například v lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních leží 50 až 80 centimetrů sněhu. "V provozu jsou na Černé hoře dvě lanovky a 14 vleků, otevřeno je 12 kilometrů sjezdovek. Na sjezdovce Protěž je večerní lyžování, otevřená je černohorská sáňkařská cesta," řekl šéf areálu Petr Hynek.

Lyžování v Beskydech může být nebezpečné, sjezdovky jsou zmrzlé

K velké opatrnosti vyzývají lyžaře, kteří se chystají o víkendu do Beskyd, záchranáři z tamní Horské služby. Sjezdovky i běžecké stopy jsou zmrzlé. V provozu jsou po oblevě jen střediska, kde mají provozovatelé k dispozici děla na výrobu technického sněhu.  

Teploty se v posledních dnech v Beskydech pohybují okolo nuly. V pátek by se ještě mělo ochladit. Podle předpovědi počasí se ale nedá očekávat, že by sněžilo. Na hřebenech je nyní do 25 centimetrů sněhu. Nejvíce ho je na Lysé hoře, kde leží asi 65 centimetrů.    

Sedm vleků na šesti sjezdovkách je v provozu ve středisku Pustevny. Podle provozovatele Jana Mikesky návštěvnost areálu v těchto dnech zachraňují lyžaři z Polska. "Bez nich by to bylo bídné. Podmínky jsou sice dobré, na svazích máme kolem 55 centimetrů sněhu. Je ale třeba, aby se zlepšilo počasí. Byla mlha, která lyžování znepříjemňovala," uvedl.

Šumava hlásí ideální sněhové podmínky

Šumavské lyžařské areály nabízejí ideální sněhové podmínky. Zadov i Lipno mají na sjezdovkách asi půlmetrovou vrstvu kvalitního sněhu. V provozu jsou všechny vleky i lanovky, v pátek se budou upravovat také desítky kilometrů běžeckých tras a bruslařská dráha na zamrzlém Lipně. V pátek bude v lipenském centru odměnou pro školáky, kteří předloží vysvědčení se samými jedničkami, celodenní skipas za 20 korun.

V okolí Železné Rudy leží na sjezdovkách až 70 centimetrů sněhu. Upravené trasy čekají i na běžkaře. "Všechny vleky jsou v provozu, na sjezdovkách leží od 20 centimetrů po 70 centimetrů přírodního a technického sněhu. Prozatím se stále lyžuje bez front," popsala situaci Ivana Vilišová z železnorudského informačního centra. Na Špičáku leží podle provozovatelů až 80 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny vleky a lanovky.

Krušné hory mají až 80 centimetrů sněhu

V Krušných horách čeká před nadcházejícím víkendem na lyžaře hodně sněhu a výborně upravené tratě, na sjezdovkách i běžecké. Teploty se stále pohybují mírně pod bodem mrazu a vrstva sněhu měří mezi půl až jedním metrem.

Nejvíce sjezdovek je k dispozici na Klínovci, kde je 80 centimetrů sněhu. Živo bude také na nedalekém Neklidu a v Božím Daru. Všechny sjezdovky jsou tam v provozu. Velmi dobře upravené jsou desítky kilometrů běžeckých stop Krušnohorské magistrály s napojením na okruhy v sousedním Německu.    

Jedny z nejlepších podmínek za uplynulé zimy hlásí také středisko Bublava, kde pojedou všechny vleky a na sjezdovkách leží přes půl metru sněhu. V provozu budou rovněž skiareály v Nových Hamrech, kde bude o víkendu otevřená i Velká sjezdovka, v Perninku, Jáchymově a v Mariánských Lázních.

V Jeseníkách jsou v provozu všechna lyžařská střediska

Rovněž všechny lyžařské areály Jeseníků budou o víkendu nabízet své služby vyznavačům zimních sportů. Ve vrcholových partiích nejvyšších moravskoslezských hor leží více než 60 centimetrů sněhu. Na své si v horách přijdou vyznavači sjezdového lyžování i běžek.

Sjezdaři mohou zamířit například na Ovčárnu, svahy tohoto nejvýše položeného střediska Jeseníků pokrývá až 65 centimetrů výhradně přírodního sněhu. V níže položených střediscích leží v terénu zhruba 15 centimetrů sněhu.

Pro příznivce běžek je připraveno několik upravených stop. Mohou na ně vyrazit na trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo, Červenohorské sedlo - Vřesová studánka či Skřítek - Alfrédka. Upravené stopy jsou také v okolí Paprsku. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, sesuvy však hrozí jen mimo značené trasy.

Orlické hory slibují kvalitní lyžování

Vlekaře v Deštném v Orlických horách trápí silný vítr, kvůli kterému museli ve čtvrtek zastavit lanovku. Na sjezdovkách leží až 60 centimetrů sněhu. Jakmile se vítr zmírní, bude provoz lanovky obnoven. Prozatím jezdí vleky v areálech Marta I a Marta II, uvedli vlekaři z Deštného. V Říčkách v Orlických horách přes noc doplňují technický sníh, díky kterému se výrazně zlepšily podmínky na modré sjezdovce. Na hřebeni Orlických hor je do 55 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám