Hlavní obsah

Na sjezdovkách ve Švédsku vyrostlo množství obřích snowparků

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUNGSBARGET, ŠVÉDSKO

Švédsko a ostatní skandinávské země nejsou pod dvoumetrovou sněhovou pokrývkou, jak by se snad mohlo zdát. Nyní, na konci ledna, se jižní Švédsko zelená a teprve severně od Stockholmu se objevuje souvislá dvaceticentimetrová vrstva sněhu. Na lyže, běžky či snowboard se při cestování po Švédsku vyplatí zajet si až k městům Uppsala a Gävle.

Článek

Zde se nachází lyžařské středisko Kungsbarget (Královské hory), které je snadno dostupné buď autem s parkováním zdarma, nebo skibusem z nedalekého města Sandviken. V areálu se nachází půjčovna zimního vybavení, půjčovné se pohybuje od 200 švédských korun (asi 500 Kč) za lyžařský či snowboardový set. Výhodnější samozřejmě je, když máte vlastní obuv s sebou a doplníte si zbytek na místě.

.: Na sjezdovky nás vyvezou kotvičkové vleky, pomy i sedačková lanovka.

Českého lyžaře zvyklého na fronty a přeplněné kopce velmi mile překvapí, že se na sjezdovkách nepohybuje téměř nikdo, speciálně uprostřed pracovního týdne, kdy na kopci řádí maximálně pár výrostků, kteří dostali extra volno ve škole na doplnění tréninkových dovedností.

Ty pak můžete vidět například na překážkách či big jumpech ve snowparku,  jak nacvičují triky, za něž by se nestyděli naši přední závodníci. V tomto směru mají česká lyžařská střediska co dohánět.

.: Ve snowparku v Kungsbergetu se konají i noční závody.

Snowpark v Kungsbargetu je roztažen po celé délce jedné sjezdovky, v horní polovině je šest obřích skoků s bezpečným dopadem, takže když se odvážíte k "poletu" přes jeden ze skoků, rozevře se vám nádherná zasněžená krajina s malebnou vesničkou plnou červených dřevěných domků jako na dlani.

Dolní část parku už patří těm, kteří si chtějí vyzkoušet triky na překážkách-railech různé obtížnosti, opět s bezpečným nájezdem i dopadem. Jediné, co tu chybí, je U-rampa, ale tu můžeme nalézt, když vyjedete autem ještě 200 kilometrů severněji.

.: Upravené sjezdovky jsou ve Švédsku samozřejmostí.

Pro ty, co se nechtějí "zrakvit" na překážkách, nabízí sjezdovky perfektně upravené sjezdovky různých náročností, od modré po černou, jen asi našinec bude zklamán příliš rovným terénem bez boulí. Takto jsou ošetřeny sjezdovky po celém Švédsku, za freeridingem se musí vyznavač jízdy ve volném terénu vypravit severněji, kde je více sněhu a větší mráz, při němž sníh tolik neměkne.

.: O víkendu se sjezdovky zaplňují nadšenci, výhodné je dorazit uprostřed týdne.

Také je dobré vědět, že ve Skandinávii jsou v zimě krátké dny, slunce vychází v 9  a zapadá v 16 hodin, více na severu zapadá už ve tři hodiny odpoledne, a ne všechny sjezdovky jsou uměle osvětleny.   

všechna fota: www.kungsberget.se

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám