Hlavní obsah

Archeologové objevili hráz do chrámového komplexu Karnak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Egyptští archeologové slaví další úspěch. V pondělí objevili hráz, kterou starověcí Egypťané využívali k přístupu do chrámového komplexu Karnak během období sucha. S odvoláním na prohlášení egyptské vlády o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Objev hráze podle vědců dokazuje, nakolik byl komplex důležitý v náboženském životě Egypťanů.

Článek

Chrámový komplex Karnak se nachází u jihoegyptského města Luxor, které bývalo významným střediskem starověkého Egypta.

Objev hráze podle vědců dokazuje, nakolik byl komplex důležitý v náboženském životě Egypťanů, neboť ostatní chrámy měly podle archeologů mnohem jednodušší architektonická řešení.

:. Egyptský tým archeologů odkrývá hráz chrámového komplexu v Karnaku. foto: Reuters

Karnak představoval domov Amóna, jenž býval uctíván jako bůh slunce, tvořivé síly a plodnosti. Působivě vyzdobený komplex charakterizuje několik svatyň a chrámů, které jsou věnovány různým bohům.

Karnak byl stavěn a rozšiřován postupně po dobu několika stovek let. Na jeho výstavbě se podílela většina významných faraonů tehdejší doby.

Reklama

Související témata:

Související články

Káhira – ráj orientálních tanečnic

Egypt je v posledních letech jednou z nejoblíbenějších destinací. Na své si tady přijdou nejen příznivci historie či potápění, ale i ti co se hlouběji zajímají...

Výběr článků

Načítám