Hlavní obsah

VIDEO: Světelná show v nočním Hong Kongu

Novinky, lap

Hong Kong patří mezi pozoruhodná města, ale to co vás dostane jako první je jeho panorama. „Downtown“ se skládá z jedné výškové budovy vedle druhé. Vypadá to, jako by soutěžily o to, kdo dosáhne výš. Každý večer v osm hodin se část Hong Kongu promění v magickou světelnou show. Okolo 50 mrakodrapů za doprovodu muziky předvádí 15minutové světelné představení.

Článek

Každý den v osm hodin večer se jak Kowloon, tak i část Hong Kong Island promění v magickou show. Okolo 50 mrakodrapů spustí svou světelnou show, která za doprovodu muziky trvá celých 15 minut. Mrakodrapy mění barvy a lasery osvětlují mraky. Opravdu pompézní plýtvání energií.

Ne nadarmo má Hong Kong hned tři zástupce v první desítce výškových budov. V jedné z nich se dokonce nachází i nejvýše položená kaple.

Proč zde vyhrály mrakodrapy?

Stejně tak jako mrakodrapy v centru, tak i normální obytné domy se staví spíše do výšky než do šířky a není problém narazit na 50ti patrovou budovou, kde se každá rodina tísní v maličkých bytech o velikosti do 40 metrů čtverečních.

Světelná show   Foto: pro Novinky Petr Jiskra

:. Osvětlené panorama Foto: pro Novinky Petr Jiskra

Důvody jsou hned dva. Pozemky jsou v Hong Kongu velice drahé a je jich málo volných. Pokud jsou nějaké, tak patří vládě, a ta si je střeží jako přírodní bohatství. Druhým důvodem jsou hurikány, které tu nejsou až tak jedinečné. Mrakodrapy totiž fungují jako větrolamy.

Hurikány rozdělují podle intenzity a velikosti do deseti skupin. Přičemž pokud hrozí nebezpečí hurikánu číslo 8, tak se nemusí chodit do práce a vše se zavírá. Jakoby se život ve městě zastavil a všichni šli přečkat katastrofu domů.

:.Výškové budovy jsou v Hong Kongu raritou. Foto : pro Novinky Petr Jiskra

:. Osvětlené mrakodrapy Foto: pro Novinky Petr Jiskra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám