Hlavní obsah

Staré Město pod Sněžníkem nabízí podmínky pro zkušené lyžaře i začátečníky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STARÉ MĚSTO POD SNĚŽNÍKEM

Mikroregion Staroměstsko, jehož přirozeným centrem je Staré Město pod Sněžníkem, má co nabídnout. Přilehlé hřebeny masivu Králického Sněžníku a Rychlebských hor totiž skýtají nepřeberné možnosti pro letní a zimní turistiku i rekreaci.

Foto: Petr Marek, Právo

Nejdelší a nejatraktivnější sjezdovka v areálu Stříbrnice-Návrší se nachází přímo pod chatou Návrší.

Článek

K návštěvě lákají například střediska v Branné, Kunčicích, Hynčicích pod Sušinou a také Mc Gregor přímo ve Starém Městě pod Sněžníkem. Vyžití zde najdou jak nároční lyžaři, tak začátečníci.

Na samém kraji mikroregionu leží ski areál PROskil v Branné s několika sjezdovými tratěmi, jedna zůstává neupravovaná pro snowboardisty, sedačkovou lanovku, dvěma vleky a dětským tahátkem. V areálu je možnost parkování osobních automobilů přímo u vleků a zdarma.

Zdejší provozovatel Rostislav Procházka však pamatuje i na běžkaře. Strojově upravuje 12,5 kilometru dlouhý okruh, z něhož lze navázat na běžecké tratě vedoucí k Paprsku, Ostružné a Starému Městu.

Na start dopraví běžkaře lanovkou zdarma. V Kunčicích, tři kilometry za Starým Městem, jsou dva skiareály – Skitech a Vleky u Kaple. Skitech nabízí tři lyžařské vleky s celkovou kapacitou 2500 osob za hodinu. Je tu ale i dětský lyžařský výukový areál s vlastním lanovým vlekem pro nejmenší.

Oblíbenou atrakcí je sněhový tobogán

V areálu je celkem 4,5 kilometru sjezdových tratí v délkách od 600 do 1400 metrů, které svými parametry nabízí pohodové lyžování pro začínající i náročné lyžaře. Centrální parkoviště zdarma pro osobní auta i autobusy je umístěno na začátku obce Kunčice. Ve střední části areálu se nachází sněhový tobogán snowtubing, snowpark, akrobatický můstek, občerstvení, šatna a toalety.

:. V Branné mají lyžaři k dispozici také dvousedačkovou lanovku.foto: Právo/Petr Marek

Druhý kunčický areál se čtyřmi vleky ocení především rodiče s dětmi. Široké sjezdovky jsou svým pozvolným profilem přímo předurčeny pro pohodové lyžování. Přibližně dva kilometry dokonale upravovaných sjezdových tratí jsou v Hynčicích pod Sušinou. Dopravit se k nim lze autem (odbočka ze silnice Hanušovice-Staré Město), nebo skibusem, který je zdarma a jezdí po trase Staré Město–Chrastice–Hynčice.

Vyřádí se také rodiny s dětmi

V bezprostředním okolí vedou také strojově upravované běžecké tratě. Jednou z nich se dostanete k chatě Návrší, pod kterou se nachází další lyžařské středisko. V areálu Stříbrnice-Návrší jsou čtyři vleky a sjezdovky o celkové délce 1400 metrů. Převýšení dosahuje 220 metrů.

Vyřádí se zde jak rodiny s malými dětmi, tak zkušenější lyžaři i vyznavači snowboardingu. Nechybí ani ubytovací a stravovací zařízení. Je zde tak naplněno známé alpské heslo „z domu přímo na lyže“.

:. Dostat se na vrchol Králického Sněžníku za krásného počasí a optimálních sněhových podmínek se v zimě podaří málokdy. Foto: Blanka Marková

Ze samotné chaty Návrší lze podnikat turistiku na běžkách. Nachází se zde kratší i delší trasy všech obtížností. Největším lákadlem je jednoznačně vrchol Králického Sněžníku (1432 metrů).

Je třeba upozornit, že zejména prudká vrcholová část trasy je výhradně pro otrlé a výkonnostně velmi dobré běžkaře. Ideální podmínky zde bývají jen zřídka. Zpravidla zde najdete náročný, zledovatělý, větrem ubitý terén.

Přímo ve Starém Městě je „útulný“ areál Mc Gregor, který nabízí dobře upravené terény, vhodné i pro snowboard. Rodinnou atmosféru tohoto malého areálku umocňuje navíc kouzlo večerního lyžování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám