Hlavní obsah

Lyžařská perla Jeseníků láká i běžkaře a snowboardisty

Právo, Petr Marek

Perlou Staroměstska, ale v podstatě i celých Jeseníků, je jednoznačně chata Paprsek a její bezprostřední okolí. Tato atraktivní a lyžaři velmi vyhledávaná lokalita se nachází uprostřed hlubokých lesů, na zdravém horském povětří.

Foto: Petr Marek, Právo

Okolí chaty Paprsek není jen rájem běžkařů. Na své si zde přijdou i příznivci sjezdového lyžování a snowboardingu.

Článek

Leží v Rychlebských horách, v oblasti s nulovým průmyslovým znečištěním, která se nachází v Javornickém výběžku jihozápadně od města Jeseníku a severně od města Šumperk. Pohoří je na západě sevřeno Králickým Sněžníkem a na východě je Ramzovským sedlem odděleno od Hrubého Jeseníku.

Nabízí klid, pohodlí a bohaté služby

Samotná chata byla postavena v roce 1932 přímo „V ráji“. Tak se totiž původně nazývalo místo na rozhraní zmíněných tří horských celků. Paprsek nabízí klid, pohodlí a po náročné rekonstrukci a modernizaci i vysoký standard ubytování a také bohaté služby.

Na lyžaře a snowboardisty zde čekají přímo u chaty dvě sjezdovky a dva vleky dlouhé 490 a 1000 metrů. Na běžkaře pak perfektně strojově upravované stopy.

Sjezdovky, běžecké tratě a také chatu si pochvalují i návštěvníci. „Jezdím sem už řadu let, ale tak precizně a opravdu s železnou pravidelností upravované běžecké tratě nikde jinde v Jeseníkách nenajdete, a to nemluvím o zdejším nádherném prostředí,“ pochvaluje si například Blanka Žáčková z Horky nad Moravou.

:. Sjezdovka u Paprskufoto: Právo/Petr Marek

A stejně jako řada dalších potvrzuje, že třeba okruhy Polskem, „Malý a Velký Schengen“, se mezi běžkaři za krátkou dobu své existence (od loňska) už staly doslova pojmem. „Ať se z Paprsku vydáte na kteroukoliv stranu, je to super. Do Polska se ale léta nejezdilo, a tak jsou ty dva nové okruhy velkým zpestřením,“ tvrdí Žáčková.

Sjezdové lyžování na Paprsku si zase oblíbil Jan Andrés z Olomouce. „Není to tam sice kdoví jak prudké, ale má to délku, jsou tu skoky, koryto s muldami a hlavně, až na výjimky zde nejsou prakticky žádné fronty,“ libuje si Andrés.

Vylepšili také občerstvení

Dopustit pak nedá ani na zdejší restauraci. „Ta jediná mi v minulosti trochu vadila. V poledne, kdy si dávám na sjezdovce pauzu, bývávala narvaná k prasknutí. Od loňska je ale kapacita rozšířená a už takové problémy nejsou. Pomohl však i party stan, který funguje vedle chaty. Mají tam skvělé kynuté borůvkové knedlíky,“ dodává Jan Andrés.

Na Paprsek, respektive ke skiareálu, lze autem dojet ze Starého Města pod Sněžníkem. Pod sjezdovky vede silnice přes Malé a Velké Vrbno, přímo k chatě pak horská silnička z Kunčic. Nutné jsou však sněhové řetězy. Běžkaři se pak k Paprsku dostanou od vlaků z Ramzové, Ostružné a Starého Města.

Ti, kteří neradi jezdí po trasách v okolí, mohou mířit například k chatě Návrší a případně až na vrchol Králického Sněžníku. Lze jet i do Nýznerova či Horní Lipové. Přes Ostružník a Adomovské údolí se dostanete i do Branné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám