Hlavní obsah

Speleologové zpřístupní v jeskyni u Mikulova Jezerní dóm

– MIKULOV

Speleologové letos na jaře zpřístupní v jeskyni Na Turoldu u Mikulova Jezerní dóm. Na tomto projektu pracovali čtyři roky. V uplynulých týdnech do jeskyně vytvořili pohodlnou přístupovou cestu pro turisty. Tvoří ji osmimetrové točité schodiště v nejnižší části, informoval vedoucí správy jeskyně Stanislav Kolařík.

Článek

"Dva měsíce nám trvalo, než jsme schodiště, které je svým tvarem komplikované, usadili," doplnil s tím, že nyní již jen zbývá rozmístit světla, která budou pod jezerní hladinou.

Problémem je nedostatek vody

Problémem je nedostatek vody. Speleologové čekají, až se hladina opět zvýší. Světla chtějí umístit tak, aby vytvářela zajímavé scenérie. Vysoká hladina spodní vody přitom v uplynulých letech ztěžovala práce spojené se zpřístupněním Jezerního dómu.

:. Síň u Žraločí hlavy      Foto: Petr Zajíček, Správa jeskyní ČR

Cena projektu nebyla dosud vyčíslena. Materiál z nerezu na stavbu schodiště dostala správa jeskyně zdarma. Loni si podzemí pod vrchem Turold prohlédlo přibližně 27 000 turistů.

Zájem o jeskyni vzrůstá. Její atrakcí jsou kromě jezera 18 metrů dlouhé tektonické praskliny, krystaly a netradiční korálová výzdoba. Symbolem Turoldu je skalní dutina nazvaná Žraločí hlava. Netradičně tvarované postavičky z kamene lze najít v Pohádkové síni. K nejoblíbenějším patří kamenný Dominik Hašek - útvar připomínající hokejového brankáře v akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám