Hlavní obsah

Rozhled z Velké čínské zdi stojí za chvíle v tlačenici

Právo, Karel Felt

Když stojíte u jedné z věží Velké čínské zdi nedaleko Badalingu a díváte se po ostrém horském hřebenu, po němž se vine, máte pocit, že se vám to zdá. Na chvíli vám zmizí za vrcholkem, aby se znovu objevila v mlžném oparu nebo její nažloutlou barvu rozzářily sluneční paprsky, to podle toho, v jakém jste přijeli počasí. Kdo nestanul na této největší stavbě, jakou kdy lidé na této planetě vytvořili, jako by ani nebyl v Číně.

Foto: Karel Felt, Právo

Velká čínská zeď je největší stavbou v lidských dějinách.

Článek

Zeď, v průměru vysoká osm metrů a široká sedm metrů, s věžemi vzdálenými od sebe na dostřel dvou šípů, byla z menších celků spojována za dynastií Čching a Ming. Táhne se od hor až ke Žlutému moři, v délce 6700 km a je přírodně přerušena jen ve svojí první třetině Žlutou řekou.

Měla sloužit k ochraně před nájezdníky ze severu, ale jak Mongolové, tak později i Mandžuové si s ní poradili a z cestopisů Marka Pola známý mongolský vládce Kublajchán dobyl i Peking.

Václavák u Badalingu

Velkým finančním nákladem bylo zrekonstruováno několik kilometrů zdi především kolem Badalingu, což je město vzdálené od Pekingu asi 70 kilometrů. V této části je gigantická stavba nejpřístupnější.

Musíte však počítat s tím, že tu je na jednom jakž takž rovném kilometru, k němuž se dostanete z parkoviště lanovkou, víc lidí než na pražském Václaváku. Není to ono, protože se neustále někomu vyhýbáte.

.:Jednou z největších atrakcí pro návštěvníky Číny je Dlouhá zeď.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Když se ale vydáte na protilehlou část, je zážitek mnohem silnější. Dokud vám však vydrží dech. Úsek dlouhý necelé dva kilometry je fyzicky dost namáhavý. Po příkrých schodech nebo hladkém dláždění zdoláváte stoupání až sedmdesát procent. Neustále se díváte pod nohy, protože jediné uklouznutí může znamenat pád a kutálení několik desítek metrů dolů po kamenech.

A tak se kocháte nádherným výhledem na vinoucí se zeď při odpočinkových zastávkách. Určitě to zvládne i fyzicky méně zdatný jedinec, ale je dobré šetřit silami. Pocit, když se dostanete na nejvyšší bod, je fantastický, poté co si vydechnete a začnete vnímat. Samozřejmě se dá jít i směrem dolů, ale to je mnohem nebezpečnější.

Jen v pevné obuvi

Kromě opravdu dobrého, pevného obutí (na sandály nebo pantofle úplně zapomeňte) je dobré si vzít alespoň litr vody. Koupíte ji přímo na místě, protože tento úsek zdi je doslova oblepený stánky s neskutečným množstvím suvenýrů, o jejichž ceně se smlouvá, a pitím.

Kupujte jen balené vody. Kromě lanovky nebo vlastních nohou můžete k cestě dolů využít také bobovou dráhu. I to je zážitek. Zpáteční lístek na lanovku stojí 60 juanů (necelých sto padesát korun), bobová dráha je o polovinu levnější.

Jet se dá i na vzdálenější místa, jako je S’-ma-tchaj, Chu-na čeng nebo Mu-tchien-jü, kde je méně turistů, ale zeď není tak opravená. Riziko je vyšší, ale adrenalinový zážitek o to větší. Některé úseky jsou nepřístupné nebo na ně smíte jen na vlastní riziko. Dříve narozeným takové dobrodružství příliš nedoporučuji.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: V Číně ožily sochy Walta Disneyho

V severočínském Harbinu vyrostlo ledové království, ve kterém je k vidění přes 2000 soch z ledu a sněhu. Všechny představují známé Disneyho postavičky, včetně...

Výběr článků

Načítám