Hlavní obsah

OBRAZEM: Kolín nad Rýnem ožije karnevalem

Novinky, lap

Tradiční festivalové slavnosti probíhají v Kolíně nad Rýnem každý rok od listopadu do února. A právě v únoru vrcholí slavnosti karnevalovými průvody. Festivalová sezóna zažíná každoročně 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Vrcholem festivalu jsou bláznivé dny v únoru, kterým říkají Weiberfastnacht. Letos spadají tyto dny na týden 19. až 24. února 2009.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Karneval v Kolíně nad Rýnem

Článek

Na čtvrtek 19. února je naplánován tradiční ‚Karneval žen‘. Od brzkého rána zvoní centrem města veselý smích dívek, slečen i dam v pestrobarevných kostýmech směřujících na náměstí Alter Markt. V 11 hodin a 11 minut je karneval slavnostně zahájen třemi patrony: princem, sedlákem a sličnou pannou. Od tří hodin je na programu karnevalová hra a večer party v maskách.

V pátek i v sobotu slavnosti pokračují v podobném duchu, na každém rohu potkáte masku a město tepe nočním životem. Nedělní průvod pak patří školám a zájmovým kroužkům. Začíná v centru města v 11 hodin dopoledne.

:. Průvody žen a dívek    Foto: KoelnTourismus GmbH

Zlatým hřebem karnevalové sezóny je Růžové pondělí 23. února. Hlavní veselici odstartuje v 10:49 veledůležitý karnevalový výbor. Městem budou celý den proudit tisíce masek a kostýmů. Po setmění oslavy pokračují v místních restauracích, klubech a barech, které mají díky karnevalu prodlouženou otevírací dobu.

Nechybí klauni, akrobati a mažoretky

První organizovaný karneval se uskutečnil v Kolíně nad Rýnem v roce 1736 na náměstí Neumarkt, kde se koná dodnes. První průvod na Růžové pondělí prošel městem v roce 1823 a od té doby se bez něj každoroční karneval neobejde. Nechybí ani baviči, klauni, akrobati, mažoretky, žongléři, či hudební a divadelní představení.

Kosmopolitní atmosféra rýnské metropole vás jistě velmi mile překvapí. Místní obyvatelé mají římské kořeny a po staletí na ně působily vlivy spíše ze sousední Francie než z domácího Německa, což pochopíte při prvním doušku výborného rýnského ryzlinku. Ovšem ani milovníci piva nepřijdou zkrátka – v Kolíně od roku 874 funguje jeden z nejstarších pivovarů v Německu.

:. Originální masky ve festivalovém průvodu Kolíně nad Rýnem

Foto: KoelnTourismus GmbH

Z Prahy trvá cesta autem necelých devět hodin. Do Kolína nad Rýnem pojedete z Prahy přes hraniční přechod Rozvadov a dál po dálnici A6 směr Frankfurt nad Mohanem, Bonn a Kolín nad Rýnem. Pokud dáváte přednost cestování letadlem, můžete letět přímým spojem se společností Germanwings z Prahy do Kolína nad Rýnem. Letadlem trvá cesta asi dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám