Hlavní obsah

Chorvatsko vloni navštívilo o sedm procent méně Čechů

Českých rekreantů přijelo vloni do Chorvatska méně než v předchozích letech, jejich počet klesl o sedm procent na 629 000. Celkem vloni strávili v Chorvatsku 4,2 miliónu nocí, zhruba o pět procent méně než v roce 2007. Statistika pochází od Chorvatského turistického sdružení v České republice. Chorvatsko zůstává nejoblíbenějším cílem českých turistů.

Foto: Olina Táborská, Právo

Brač - pohled na pláž Zlatni rat

Článek

Jak upozornil ředitel sdružení Antun Plenković, čísla představují turisty, kteří se řádně zaregistrují v hotelech či penzionech. "Dle našeho odhadů je to číslo ve skutečnosti o 30 až 40 procent vyšší, vzhledem k tomu, že většina Čechů využívá ubytování v soukromí," uvedl.

Nejúspěšnější byl rok 2007

Rok 2007 byl navíc podle něj jeden z nejúspěšnějších vůbec, co se týče příjezdů turistů do Chorvatska, takže nastavil laťku vysoko. Důvody poklesu spatřuje Plenković v údajně negativní mediální kampaní, která se v ČR uskutečnila loni v květnu a červnu kvůli zákazu dovozu potravin a vstupu nezletilých osob.

"Předtím jsme odhadovali, že, co se týká příjezdů a přenocování Čechů, rok 2008 se bude pohybovat na úrovni roku 2007," uvedl Plenković. V roce 2009 přijede podle něj do Chorvatska stejně Čechů jako loni.

Většina Čechů již v Chorvatsku byla

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury stojí za poklesem postupný posun zájmu českých turistů od tradičního Chorvatska, kde již téměř všichni byli, ke vzdálenějším středomořským destinacím. Okamura poukázal rovněž na komplikace s formuláři pro nezletilé děti či spory kolem dovozu potravin.

Češi jsou v Chorvatsku pátou největší turistickou skupinou. Vedou Němci, kterých do Chorvatska každoročně míří přes 1,5 miliónu, následují Italové, Slovinci a Rakušané.

Češi v Chorvatsku
RokPočet
2006598 000
2007669 000
2008629 000

zdroj: Státní statistický úřad Chorvatska, Chorvatské turistické sdružení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám