Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Horská střediska slibují dokonalé podmínky

Nastávající víkend slibuje dokonalé lyžařské podmínky ve všech českých lyžařských střediscích. Díky příznivému počasí nabízí areály dostatek technického i přírodního sněhu, otevřela i malá níže položená střediska.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nadcházející víkend si milovníci zimních sportů na tuzemských horách užijí.

Článek

Lyžařské areály v Krkonoších i v Orlických horách hlásí před nadcházejícím víkendem dobré sněhové podmínky. Na sjezdových tratích leží od deseti do 120 centimetrů sněhu, upraveny jsou také běžecké stopy v okolí areálů.

Dobré sněhové podmínky hlásí i lyžařský areál Černá hora u Jánských Lázních, kde je 50 až 70 centimetrů sněhu a v provozu je 11,5 kilometru sjezdovek a zhruba pět desítek kilometrů běžeckých tratí.

Výborné podmínky k lyžování hlásí i vlekaři z Orlických hor, například v Říčkách jsou otevřené a upravené všechny tři sjezdové tratě, v areálu se nyní lyžuje bez front, vlekaři také upravili běžecké tratě v okolí areálu.

Na hřebenech Krkonoš leží přes 60 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V nejvyšších partiích Orlických hor leží do 60 centimetrů sněhu.

Beskydy nabízejí lyžařům dobré podmínky

Poměrně dobré podmínky čekají na lyžaře, kteří se o nadcházejícím víkendu chystají na svahy v Beskydech. Během středy a čtvrtka tam napadlo pět až sedm centimetrů sněhu a v celých Beskydech stále drobně sněží.

Ve Ski areálu Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku se v pátek zpřístupní i pravá sjezdovka. Celkem tedy budou lyžaři moci využít v mosteckém areálu tři sjezdovky. "Pravá sjezdovka je už celá zasněžená, zbývá pouze dosněžit propojení sjezdovek v horní části a stopu pod horní části vleku," uvedl provozovatel areálu Alois Martynek.

Šest sjezdovek a deset vleků bude o víkendu v provozu v dalším valašském středisku Pustevny v Beskydech. "Na sjezdovce máme od 30 do 50 centimetrů sněhu. Vytrvale sněží, podmínky jsou velmi dobré. Momentálně dosněžujeme Malou sjezdovku," řekl provozovatel areálu Jan Mikeska. Pustevny nabízejí bohaté vyžití i běžkařům.

Šumavské areály se radují z ideálního počasí

Lyžařská střediska v jihočeské části Šumavy označují současnou zimu za ideální, na sjezdovkách leží asi 40 až 60 centimetrů sněhu a příznivci běžek mají v okolí k dispozici 14,5 kilometru tratí upravených pro klasický styl.

Lipenskou atrakcí je upravená bruslařská dráha spojující Lipno, Přední Výtoň a Frymburk, která se poprvé otevře tento víkend. "Bude to její premiéra v letošním roce. Led už je dostatečně silný, má tloušťku 19 centimetrů, přičemž podle odborníků je už tloušťka 18 centimetrů vhodná pro pořádání masovějších závodů," dodal Krejza.

Také Zadov hlásí výborné sněhové podmínky, v provozu jsou všechny tři areály včetně večerního lyžování na sjezdovce Kobyla. Na zadovských svazích leží asi 40 centimetrů sněhu a mrazivé počasí dovoluje ještě zasněžovat. Běžkaři mohou kolem Zadova využít 40 kilometrů upravených stop.

Zimní areály ve Zlínském kraji hlásí skvělé podmínky

Zájem lyžařů ve Zlínském kraji sice oproti svátkům mírně poklesl, s blížícím se víkendem však lidé opět vyrážejí zpátky do hor. V okolí většiny sjezdovek jsou pro zájemce připravené také běžecké tratě. V průměru kolem půl metru sněhu leží na svazích Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Ve Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku je na svazích od 50 do 70 centimetrů technického sněhu a k tomu asi 25 centimetrů přírodního. Výborné podmínky hlásí také v areálu ve Stupavě na Slovácku, kde jsou na 350 metrů dlouhé sjezdovce v provozu čtyři vleky. Na svahu leží zhruba jeden metr sněhu.

Zimní areály v Libereckém kraji

Lyžařské areály v Jizerských horách a západní části Krkonoš pokrývá 30 až 60 centimetrů prachového sněhu. Na Ještědu se lyžuje bez čekání. V provozu jsou dvě lanovky a dva vleky. Pěkné lyžování je i v Jablonci nad Jizerou, kde se jezdí na Červené sjezdovce, od víkendu bude ale upravená ještě další trať a fungovat začne i večerní lyžování. V provozu je i zimní centrum ve Vysokém na Jizerou a v pátek se začne lyžovat v Jilemnici.

Vynikající sněhové podmínky panují i v Harrachově, otevřeny jsou všechny sjezdovky. Večer se lyžuje na malém vleku. Upravená je z Čertovy hory Krkonošská magistrála. Na sjezdovkách v Rokytnici na Jizerou je od 40 do 60 centimetrů technického a přírodního sněhu. V provozu jsou obě lanovky a v pátek bude zprovozněn vlek Montaz a Křížek a otevřená Černá sjezdovka. Jizerská obecně prospěšná společnost upravila celých 170 kilometrů běžeckých tratí.

Ve středních Čechách přibylo sněhu

Lyžařské areály ve Středočeském kraji jsou v plném provozu. Kromě technického sněhu, na němž byly závislé v uplynulém týdnu při zahájení provozu, připadlo několik centimetrů přírodního. Zlepšily se tím i podmínky pro běžkaře.

Na sjezdovce v největším středočeském středisku Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice leží 30 až 50 centimetrů technického a 15 centimetrů přírodního sněhu. Denně jezdí čtyřsedačková lanovka u sjezdovky dlouhé 1200 metrů. V provozu jsou i vleky na svahu pod hotelem.

Lyžuje se i Chotouni u Prahy, kde leží na sjezdovce v průměru 50 centimetrů sněhu. Lyžařský areál Padák v Příbrami hlásí 30 až 50 centimetrů sněhu a na Šibeničním vrchu u Mnichovic nedaleko Prahy je k dispozici svah dlouhý 200 metrů.

Na Vysočině v provozu už všechny vleky

Na Vysočině už jsou v provozu všechny známé lyžařské areály. Správci stačili díky mrazům nasněžit až metrovou vrstvu technického sněhu, navíc tento týden napadlo přes deset centimetrů sněhu přírodního. Provoz zahájil nový vlek na Křemešníku u Pelhřimova. Správci do něj investovali deset milionů korun. V pátek se rozjede také vlek ve Skiareálu svatá Anna na Chotěbořsku.

Běžkaři si mohou zalyžovat v okolí Tří Studní na Novoměstsku a skútrem ujetá je také trasa v areálu Martina Koukala u Žďáru nad Sázavou. Upravené stopy budou o víkendu i v areálu svatá Anna na Havlíčkobrodsku. Přírodního sněhu leží v kraji maximálně 15 centimetrů.

V Krušných horách je na metr sněhu

V Krušných horách napadl metr prašanu a všechny sjezdovky ve skiareálech od Klínovce až po Bublavu jsou výborně upravené. Na dobře připravené tratě dlouhé několik desítek kilometrů se mohou těšit i běžkaři.

Největší areál na krušnohorském Klínovci má kolem 80 centimetrů sněhu a v provozu budou všechny sjezdovky. Všechny vleky i sjezdovky budou o víkendu otevřené i na Neklidu a v Božím Daru. Z pátku na sobotu rolby projedou i veškeré běžecké stopy na Krušnohorské magistrále, z níž lze přejet na trasy do Německa.

Prozatím nejlepší podmínky od začátku zimní sezóny hlásí nejníže položený areál v Bublavě. Na sjezdovkách tam leží přes 55 centimetrů sněhu a jsou v provozu všechny. V pátek a o víkendu se mohou vydat lyžaři i na Velkou sjezdovku v Nových Hamrech.

Všechna lyžařská centra v Pardubickém kraji v provozu

Během nastávajícího víkendu budou v provozu všechny lyžařské areály v Pardubickém kraji. Všechny sjezdovky včetně černé, jedné z nejprudších v zemi, nově otevře zimní středisko v Dolní Moravě pod Kralickým Sněžníkem.

K dispozici tam bude 2,8 kilometru sjezdových tratí. Na svazích leží technický sníh překrytý vrstvou zhruba 30 centimetrů přírodní sněhové pokrývky. Lyžaři mohou rovněž zamířit do Čenkovic na Orlickoústecku, které hlásí asi 30 centimetrů sněhu, jezdit budou všechny vleky, fronty se na nich netvoří.

Díky dobrým sněhovým podmínkám lze lyžovat i na svazích v níže položených místech. Vleky jezdí v areálech Přívrat a Peklák u České Třebové na Orlickoústecku, stejně jako v Hlinsku na Chrudimsku či u Poličky na Svitavsku.

V Jeseníkách leží i přes půl metru sněhu

Svahy v nejvýše položeném středisku Jeseníků, na Ovčárně, pokrývá 60 centimetrů výhradně přírodního sněhu. V níže položených horských areálech leží na sjezdovkách sněhová pokrývka od deseti do 50 centimetrů. Většina těchto středisek si musela pomoci sněhovými děly.

Na své si v Jeseníkách přijdou i milovníci běžek. Návštěvníci hor budou moci vyrazit na túru například po trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo, Skřítek - Alfrédka a Skřítek - Praděd. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Sesuv lavin však v nejvyšších moravskoslezských horách hrozí jen mimo značené trasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám