Hlavní obsah

Železný Brod láká turisty na Sklářské pátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEZNÝ BROD (JABLONECKO)

V Železném Brodě připravili pro turisty na zimu Sklářské pátky, které jim představí tradici výroby skla ve městě, tamní uměleckoprůmyslovou školu sklářskou, městské muzeum nebo městskou památkovou rezervaci Trávníky.

Článek

Sklářské pátky jsou tipem na výlet nebo také balíčkem služeb pro turisty, kteří v okolních horách tráví zimní dovolenou nebo jarní prázdniny, řekla Alena Kortanová z firmy Kortan - Sklo Bižuterie, jež se na projektu podílí.

Sklářské pátky využívají polohy Železného Brodu, který leží na dosah Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje. Návštěvníkům rekreačních středisek chtějí od 9. ledna do 15. března nabídnout zajímavou alternativu pro špatné počasí nebo pro případ, že už je lyžování omrzí. Prohlídky mohou turisté spojit s procházkou městskou památkovou rezervací Trávníky, kde jsou roubené domy typické pro oblast Železnobrodska.

Uvidíte také výrobu skla

Projekt spojil tři místní sklářské firmy, průmyslovou školu a sklářské muzeum a vždy v pátek se všichni otevřou turistům. "V průběhu týdne je vždy něco otevřené, ale jen v pátek mohou turisté vidět všechno," vysvětlila Kortanová. Už v 10:00 začíná prohlídka ve sklářské škole. Studenti zájemcům představí školu, dílny a sklářskou huť, kde uvidí studenty při výrobě skla. Otevřena bude i školní prodejna skla.

"Turisté pak mají možnost navštívit také Galerii Na Rynku nebo naši firmu Kortan, kde uvidí tradiční výrobu skleněných vinutých perlí," doplnila Kortanová. Přímo v malé podnikové prodejně předvádí pracovnice firmy výrobu drobných figurek nebo skleněných perlí, jejichž historie sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem.

Prodejna nabízí nejen perle, ale také bižuterii a šperky z nich a zájemci mají možnost si nějaký šperk i sami vyrobit. Ve firmě Detesk zase mohou turisté vidět foukání technického skla.

V pátek je také v zimě otevřeno městské muzeum

V pátek je také v zimě otevřeno městské muzeum, které se specializuje na historii a současnost sklářské výroby v Železném Brodě. Mimo jiné je tam možné vidět i expozici věnovanou sklářským výtvarníkům Stanislavu Libenskému a Jaroslavě Brychtové, jejichž práce vlastní galerie i sběratelé po celém světě. "Paradoxně u nás nejsou tak známí, jak by si zasloužili," dodala Kortanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám